Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Gazprom: 2030-ig folyamatosan nő a gázszállítás Európába

2013.06.04 13:29. - Kovács Janka

Folyamatosan növeli az európai országokba exportált földgáz mennyiségét 2030-ig a Gazprom arra számítva, hogy az európai kereslet is nőni fog - közölte Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese kedden.


    Az orosz földgáz átlagos exportára az idén a 2011-es szinten várható, azaz ezer köbméterenként 370-380 dollárra lehet számítani. Az első négy hónapban átlagosan majdnem 400 dollárért adták el az energiahordozót az európai országoknak. Idén a megrendelések alapján 151,8 milliárd köbméter gázt szállítanak Európába. Ez a mennyiség hasonló a 2011-ben exportálthoz.
    Az orosz állami gázcég elnökhelyettese, a Gazprom export-vezérigazgatója közölte, hogy a földgáz árának csökkentéséről az európai vásárlókkal folyó tárgyalások többségében megegyezésre számít. Június végére megállapodhatnak a kulcsfontosságú partnerekkel, de ezúttal nem szeretnék 7 százaléknál nagyobb mértékben csökkenteni az árat.
    A Gazprom jelenleg az olasz ENI-vel és a Gaz de France francia céggel folytat egyeztetéseket. Alekszandr Medvegyev hozzátette, hogy ezekkel a partnerekkel az előző gázszerződés lejárta miatt kezdtek tárgyalásokat.
    A magyarországi partner esetében meg kell várni a tulajdonosváltást, utána kezdhetik meg a tárgyalásokat a gáz áráról és a mennyiségről - válaszolta Alekszandr Medvegyev az MTI kérdésére az E.ON magyarországi leányvállalatának eladására utalva. Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a múlt csütörtöki tájékoztatón elmondta: az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása, illetve a tranzakció lezárása az idei év második felében várható.
    A magyar-orosz gázszállítási szerződés 2015-ben jár le.
    A Gazprom elnökhelyettese azt is közölte az MTI-vel, hogy a gázárról szóló kereskedelmi tárgyalások nem köthetők össze a gázvezetékrendszer fejlesztésével. Az alku mindig az adott piaci feltételek függvénye. "Tisztában vagyunk azzal hogy a magyar piacon nem egyszerű a helyzet, tárgyalni fogunk" - tette hozzá Alekszandr Medvegyev.
    A Déli Áramlatról annyit mondott, hogy az Európába Ukrajna megkerülésével tervezett gázvezeték építésében tartják az ütemtervet.
    A Gazprom legfrissebb tájékoztatása továbbra is azt erősíti, hogy a Déli Áramlat gázvezetéken, amelyen keresztül Magyarországra is eljut majd orosz földgáz, 2015 decemberében kezdik meg a szállításokat. Az európai szállítások növelése érdekében ugyanakkor az úgynevezett Jamal-Európa 2 gázvezeték megépítését és az Északi Áramlat bővítését is tervezik.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget