Ma 2020. 8. 3, hétfő, Hermina napja van.

Ismét 6 fős műszaki csapat indult az árvízzel elöntött térségbe

2013.06.10 13:57. - Kovács Janka

Egy 6 fős szolnoki műszaki csapat indult a Duna Győr, Győrújfalu, Neszmély, Almásfüzitő, Dunaszentpál térségébe, hogy segítsék az árvízi védekezést - tájékoztatott Békési István, a KÖTIVIZIG védelemvezető-helyettese.


Immár csaknem 200 szolnoki vízügyes vesz részt az árvízi védekezésben a Duna mentén. A hét végén újabb 6 fős műszaki csapat utazott a térségbe, akik a már a helyszínen lévő kollégákkal egyetemben a védekezés műszaki irányítását végzik többek között Győr, Győrújfalu, Neszmély, Almásfüzitő, Dunaszentpál térségében. Újabb egy fő, valamint Igazgatóságunk vezetői pedig szakértőként segítik az Országos Műszaki Irányító Törzs munkáját többek között a tetőzés előtt álló alsó dunai és a határvizi szakaszokon.

A KÖTIVIZIG készleteiből a hétvége folyamát további több tízezer homokzsákot, több száz BIGBAG zsákot és hozzá szükséges helikopteres szállítókötelet indítottunk útnak egyebek között a Tassi Zsiliphez, Budapest és Szigetmonostor térségébe, valamint egy nagyteljesítményű szivattyút a Szentendrei védekezéshez. 

Időközben az elmúlt napok intenzív esőzése nyomán a Zagyva-Tarna rendszerben elindult közepes méretű árhullám is elérte a KÖTIVIZIG területét, a Zagyván a Jászberény és Szászberek közötti mintegy 100 kilométeres védvonalon I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre június 8-án 9 órától. Az árhullám vasárnap a déli órákban tetőzött a Jásztelki vízmércén mért 393 cm-en, a Zagyva jelenleg lassan apad. A vízállás ma reggel Jászteleknél 388 cm volt (I. fok 350 cm).

A Tisza felső szakaszán az előző napokban esett eső hatására a Szamoson közepes méretű árhullám alakult ki, amely Vásárosnaménynál 100 cm-es vízszintemelkedést okozott. A Tisza Vásárosnaménynál jelenleg már apad, az árhullám hatására a folyó Tiszalök alatt újra árad árad. A Közép-Tiszán ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 600 cm, Kisköre-felsőn 729 cm, duzzasztott, Kisköre-alsónál 366 cm apadó, Tiszaroffnál 403 cm, Tiszabőnél 388 cm, Szolnoknál 385 cm,  apadó ,Tiszaugnál 268 cm,  Csongrád 317 cm, áradó volt a vízállás. A meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől újabb csapadékzóna éri el a vízgyűjtőket. A Felső-Tiszán hétfőn 15,0 mm, kedden jelentős, 10,6 mm napi csapadék várható, amely a Szolnoknál a hétvégéig 550-600 cm kialakulását is eredményezheti.

A Hármas-Körösön kisebb áradás indult el, a folyón az elkövetkezendő napokban kis mértékű, 20-30 cm-es vízszintemelkedés várható.

A Hortobágy – Berettyó felső és középső szelvényeiben alig változó vízállások alakultak ki. A vízfolyás felső szakaszán változatlan, az alsó, torkolati szakaszon kis mértékben áradó vízállások várhatóak.

Továbbra is fenntartjuk a II. fokú belvízvédelmi készültséget a Jászberényi, és az I. fokú készültséget a Jászkiséri Kunhegyesi és Cibakházi szakaszokon a szivattyútelepek üzemelése miatt. A területi elöntén az elmúlt napon elérte a 2100 hektárt, az átemelt vízmennyiség több mint 183 ezer köbméter volt.

Az OMSZ előrejelzése alapján:

Tegnap este nyugat felől hullámzó hidegfront érte el a Duna felső szakaszát, amelyből többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Kedd délutánig területi átlagban a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtőjén 25-30 mm közötti, de a Traun, az Enns, a Bécsi-medence és a Morva vízgyűjtőjén is 15 mm körüli mennyiségre van kilátás. Kedden a csapadéktevékenység súlypontjával egyre inkább keletebbre, a Tisza vízgyűjtőjére helyeződik át, és ott általában 10-25 mm csapadék valószínű. A frontrendszer szerdán elhagyja a Kárpát-medencét, és ezt követően döntően száraz levegő alakítja időjárásunkat, csupán helyi zápor, zivatar fordulhat elő.

 

Békési István
védelemvezető-helyettesHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.29 (29. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget