Ma 2020. 7. 5, , Sarolta, Emese napja van.

Nyári szünet, nyári szünet

2013.06.11 11:47. - Kovács Janka

  Péntektől a megérdemelt nyári szünetnek örülhet minden általános- és középiskolás. Sokan vállalnak munkát, hogy fedezni tudják nyári szórakozásukat, a kicsik legalább egy hetet nyári táborban töltenek.


  Szolnok öt tábort ajánl a gyerekeknek, különféle témában: van sport, filmes, kézműves és múzeumi tábor is. A szülők nem mindig tudják csemetéiket biztonságos helyen elhelyezni, ezért a táborokat választják. Az olcsóbb táborok mellett vannak igen súlyos összegűek is, ahol egy hét csaknem 60 ezer forintba is kerülhet. Az Erzsébet-programnak köszönhetően a hátrányos helyzetű diákok is megélhetik a nyári tábor minden élményét. Az Erzsébet-program által finanszírozott pihenés csak 1000-2000 forintba kerül.
  A 11 hét gyorsan eltelik majd, a hátralevő pár napban már nem kell a tanulással foglalkozni, csak azt az unalmas évzárót kell valahogy túlélni, no meg a bizonyítványosztást.    A köznevelési államtitkárság adatai szerint a 2012-2013-as tanévben óvodába 339 100 gyerek járt. Általános iskolában 748 ezren, szakiskolában 128 400-an, speciális szakiskolában 9600-an, gimnáziumban 191 800-an, szakközépiskolában 227 600-an tanultak – írta az MTI.
  Többen vállalnak nyáron is munkát, hogy a szünidő alatti kiadásukat fedezni tudnák, hiszen a fesztivál, a haverokkal való közös nyaralás majdnem mindenkinél tervben van. A régebbi idők kukoricacímerezése manapság már nem olyan népszerű, mint strandon dolgozni vagy tolmácsolni, viszont leselkedhetnek veszélyek itt is a diákokra. Sokszor munkaszerződés nélkül dolgoztatják őket a munkaadók, de az iskolaszövetkezet célja, hogy a fiatalok mind balesetbiztosítást, mind a megdolgozott órák után megkapják a pénzt. A fizetség elmaradásánál nagyobb veszélyek is várhatnak a diákokra, ha nem a biztonságot nyújtó diákmunka szervezetnél kopogtat. Interneten olvashatóak olyan negatív munka tapasztaltok, mint az éhbérért való erős fizikai munkát kívánó görögdinnye pakolás, vagy szórólapozás autók között. Munkajogászok szerint  bármilyen munkáról volna is szó, a legfontosabb egy korrekt munkaszerződés, amelyet írásban kell megkötni és amelyből egyetlen fontos kellék sem maradhat ki. Utólag ugyanis meglepetésekkel szembesülhet a munkavállaló: más munkát végeztetnek vele, nem kapja meg a pihenőnapot, hosszabb a munkaidő, anyagilag megrövidítik, s netán előbb szabadulnak tőle, mint amiben korábban megállapodtak. És ilyen esetekben nagyon nehéz, olykor pedig lehetetlen orvosolni a panaszt. Ezért az első jó tanács - diákmunka vállalása esetén is -, hogy ha valaki nem volna biztos az elé tett szerződésben, ne írja azonnal alá, kérjen gondolkodási időt, vigye el ügyvédhez, aki átnézi és tanácsokat ad. Persze az sem árt, ha megnézi az ember a cégnyilvántartót, indítottak-e a cég ellen végrehajtást vagy felszámolási eljárást. Ha igen, az ilyen céget messze kerülje el.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget