Ma 2021. 1. 28, csütörtök, Károly, napja van.

A gazdák felelőssége az aratás tűzbiztonsága

2013.06.14 11:32. - Kovács Janka

A nyári melegben könnyebben kapnak lángra a tarlók, az aratás alatt a gazdák felelőssége az esetleges tűz megakadályozása - hívja fel a figyelmet S. Tóth Anikó, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Hirdetés

Különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása. (Ezeket az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet tartalmazza.) Egyebek között fontos a gépszemlék jegyzőkönyvezése, a hatalmas gépek megfelelő tűzoltókészülékkel történő ellátása, és az alkatrészek tisztítása, karbantartása.

Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Ugyanilyen védőszántást kell készíteni akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távolságban leállítani. Gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. Az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre kell dohányzó helyet kijelölni, ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) kormányrendelet egyértelműen tiltja a lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetését. A kormányrendelet megsértése esetén a tarlóégetés környezetvédelmi bírsággal sújtható. Amennyiben jogszabály mégis lehetőség ad a tarló égetésére, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, és legalább 24 órával az égetés előtt a katasztrófavédelmi kirendeltségen írásban be kell jelenteni.

 

Szigorú szabályok vonatkoznak a terményszárítása, szellőztetésre is. A szárítást végző személyeket minden esetben ki kell oktatni a betartandó tűzvédelmi szabályokról.

 

S. Tóth Anikó
megyei katasztrófavédelmi szóvivőHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.27. (4. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget