Ma 2020. 6. 4, csütörtök, Bulcsú napja van.

Pénteken indul az ARTjáró

2013.06.27 08:16. - Kovács Janka

Már 12 éve, minden június végén élvezhetjük az árnyas fák alatti kavalkádot, melyet a Szolnoki Művésztelep ad nekünk. A plakátjával már találkozhattunk, most nézzük meg részletesen, milyen programokat is ád a telep idén.

Hirdetés

JÚNIUS 28. PÉNTEK

18.00 Eső Irodalmi lap nyári számának bemutatója 

Akik bemutatják:
Balog Ákos
Barta Ágnes
Jenei Gyula
Novák Noémi
Péter Béla
Sepsi László


19.30 Égi vándor dala verses-zenés összeállítás

A programban Rékasi Ildikó, Jenei Gyula, Holló László szolnoki, Kengyel Éva, Urbán Szabó Béla, Stanowszky József martfűi költők, valamint a klasszikusok közül Kosztolányi Dezső, Reményik Sándor, Szabó Lőrinc versei kerülnek bemutatásra akusztikus hangszerelésben.
A verseket megzenésítette Holló János
Közreműködnek:
Holló Eszter –ének
Holló János- ének, gitár
Kővári Gergő-gitár


20.00 Jelenés II. – Varga Erik performansza

Varga Erik képzőművész a jelenlét hármas formáját írja körbe basszusgitárral és effektekkel.


20.30 Kantáta hommage à Paul Claudel - Költő a kegyelem árnyékában - Dóczy Péter színháza

Paul Claudel írásai alapján összeállította és rendezte:
Dóczy Péter

Szereplők:
Bicskei Flóra
Goztola Krisztina
Kőnig Lilla Kökény
Pethő Kincső
Dóczy Péter

Zene: Dóczy Gabriella – hárfa
Koreográfia: Pethő Kincső
Jelmez: Harák Judit
Színpadtechnika, fény: Ollé András 

„A boldogság a pillanatban”
Három fiatal nő, a nyári napéjegyenlőség éjszakáján egy kastély teraszán ül az Alpok között, erdőktől, szőlőktől és búzamezőktől körülvéve. Laeta, Fausta, Beata; az első latin, a második lengyel, a harmadik egyiptomi. Laeta menyasszony, Fausta távol van férjétől, Beata özvegy. Azt is mondhatnánk: az első a szőlőfürt, a második a búza, a harmadik az árny. Álmodoznak, szemlélődnek, beszélgetnek, énekelnek. Ez az az éjszaka, amikor a nap megáll, amikor a természet, elérkezve teljes kibontakozásához, ünnepélyes várakozásban marad. Ah, az örök boldogság, amelynek ez az óra tünékeny és fenyegetett képét nyújtja, hagyja-e, hogy a három magányos nő meghódítsa, hogy a háromszoros »özvegység« hálója rabságába vonja. Ebben az előadásban a költő maga is megjelenik, a Férfi küzdelmét, harcát mutatja meg, az örök vívódást önmagával a Múzsa és a Kegyelem között, avagy még inkább a Kegyelem Múzsájával. 
„Végül én is megtaláltam – a halált, ami nekem kellett! Megismertem ezt az asszonyt. Megismertem az asszony szerelmét. A tiltottat magamévá tettem. A lelket akartam, megismerni őt, a vizet, mely nem ismer halált! Az emberi csillagot tartottam karjaim között...”


22.00 Opál Színház - szuperfónikus performansz neogyagya netpoézisre

Ének/hang: Finding Ádám, Major Bálint, Kettős Tamás, Szolnoki Rita Borzoj, Triceps.
Zene: Kreutz László (dob).
Szöveg és rendezés: Triceps

Az Opál „szuperfónikusai” száguldó tempóban, röhejes és szívszorító lendülettel csapják a publikum elé, szájdobbal, nyelvsíppal és hangszálhegedűvel kísérve, a net-neodada bő terméséből Triceps Uzenofal Disztrójereit, a finoman elmélázó „Ni vagy kekem”-től a méltán slágerrá vált „Mrt vax”-ig. Testből testbe száll a poézis, akár a body artban…


23.00 Kettős Tamás Band - A magyar rap kanyara

Kettős Tamás költő-festő körül mindig izgalmas zenei műhely rakja. Hol gamelán vas-szilofonosok kísérik, hol afro dobszekció, hol meg rockbanda vagy akusztikus gitárosok ütik a húrokat. Mostanában ez utóbbi a jellemző, de vendégzenészek váratlan felbukkanása mindig esélyes.
A repetitív-monoton ráolvasásszerű szövegeket ezúttal melodikusabb zenei világ fonja körül, friss, fiatal legények pendülnek egy húron. Meg a többi húszon.


24.00 QUARKTETT ZENEKAR – HELTER-SKELTER blues-rock koncert

Finding Ádám (ének), Major Bálint (elektromos gitár, szájharmonika, ének), Szolnok Bence Dániel (akusztikus gitár), Tóth Dorothy (hegedű, vokál).
Alig húsz évesek, de már mindent tudnak az autentikus blues és progresszív rock slágereiről. Muddy Waters, John Lee Hooker, Beatles, Led Zeppelin, Doors vagy Neurotic… Lehet kérni, élő jukebox!


Utána ÖrömzeneJÚNIUS 29. SZOMBAT 


12.00 Villő Koncert - Gyerekeknek

A 11 éves Vígh Villő maga írja a dalait. Duga Boglárka pécsi írónő verseit, amelyek főként állatokról szólnak, Villő dallamosította, majd Baráth Sándor írt zenét rájuk. A repertoárban a gyermekversek mellett Weöres Sándor és József Attila komolyabb költeményei is felbukkannak.


13.00 Szolnok Big Band

Az együttes 2008-ban alakult a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Légierő Zenekar és a Zeneiskolai Big Band tagjaiból, tanáraiból. A 2008-as közös koncertjük után 2012-ben adta a következő koncertjeit az együttes és felébredve „Csipkerózsika” álmából, újult erővel és színesebb, változatosabb műsorával szeretne kedveskedni a kedves közönségnek 2013-ban is. Ezt bizonyítva repertoárjuk a klasszikus swing-től a modernebb rock és funky zenéken keresztül a latin zenékig terjed.
A Szolnok Big Band kötelességének érzi, hogy ne csak angol nyelvű jazzt, vagy spanyol nyelvű latin zenét, hanem régi Magyar slágereket is játsszon természetesen Magyar nyelven elénekelve és persze erre a felállásra hangszerelve.14.00 "11 év" - Kiállítás megnyitó

Szolnok Megyei Jogú Város nevében köszöntőt mond Ábelné Egyed Eleonóra Osztályvezető Asszony , a Szolnoki Művészeti Egyesület részéről Pogány Gábor Benő elnök.


15.00 Csíki népzene a Szeres Népzenei együttes előadásában


"A jelennek pislákoló sugaránál, - Nemzetünk régi fényéhez próbálunk mi is gyújtogatni új szövétneket."

A Szeres Népzenei Együttes 2005-ben történt megalakulása óta, rendszeresen működő táncházakkal, falunapokon, városi rendezvényeken való zenéléssel, alternatív énekórák, népi hangszerbemutatók tartásával, a népszokások, és a népi hagyományok életbenntartásával igyekszik hozzájárulni népi kultúránk megőrzéséhez, megszerettetéséhez. Az együttes saját programját, elsősorban a moldvai, gyimesi, csíki dallamokból, történelmi és a népi jeles napok ünnepi szokásainak felelevenítésével állította össze. Az együttes több városi, megyei, országos és külföldi rendezvényen is fellépett már, úgy egyéni műsorral, mint más együttesek, kórusok programjaiban.


16.00 T. M. Plautus: A bögre – a Híd Színház előadása

Több, mint kétezer éves szerző, ma is érvényes történet. Az elmúlt századokban neves színpadi szerzők vették át ötleteit, Moliere-től napjainkig. Mi az érték? Mit ér a pénz, mit érnek a kapcsolatok? Pazarlók legyünk, vagy gyűjtögetők? A szerző, mint a legjobbak, nem ad választ. Ö csak felállít egy képletet, és működteti. Szarkasztikus humorral. Kérdéseire a válasz bennünk van.


17.00 Isadora Duncan gondolatai – Táncos irodalmi est

Isadora Duncan verseit felolvassa Trojan Tünde előadóművész, táncol Szitt Melinda, a Magyar Táncművészeti Főiskola balettmestere.


18.00 Falcsik Mari: Nőket néző képek – verskoncert

Vers, ének: Falcsik Mari. Narrátor: Triceps.
Zene: Major Bálint és Szolnok Bence Dániel (gitárok).

„48+1 szerzőm a nőnek lenni igen sok verzióját jeleníti meg, szokványostól a szélsőségesig. Van köztük ötéves dacoló lányka Nagykovácsiból, önérzetes idős iparmágnás hölgy a két háború közti Németországból, mégsem apácasorsra ítélt barokk kori francia nemes kisasszony, a celebvilágot megtagadó brit punk-énekesnő, kistestvéreit a holtak szellemétől óvó mexikói nagylány, gyilkos unalomban élő alabamai háziasszony, középkori magyar apátnő, megháborodott elméjű háborús özvegy, akaratos kis ex-rabszolganő az Indiai-óceán szigetvilágából, extravagáns bécsi jelmeztervező, a netbe belevesző amerikai szájberlány – és még sokan mások.” F. M.


19.00 Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertje20.00 Harmatlegelő – Várszegi Tibor előadása 

„Képzeld azt el, hogy a csillagok csak lyukak az
égbolton,
Amelyen keresztül a Mennyek Dicsősége feltárul a
ragyogó Fény csóváiban!”

Esszénus Béke Evangélium harmadik könyv,
Az esszénus testvériség elveszett tekercsei”


20.45 Végkifejlet – Sötétkamra Kontakt Improvizációs Műhely 

Mozgásszínház Pilinszky János versére.
Előadják: Kolláth Betta, Milosits Dániel.
DJ: Barhács László LBX.
Közreműködik az Anyám és nyulam zenekar.


21.30 Fókatelep koncert

Oláh Annamária: ének
Biljarszki Emil: billentyűs hangszerek
Csányi Viktor: dob
Jócsik János: ütős hangszerek
Somogyi Ferenc: basszusgitár
Szalay Péter: gitár

A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult. A Korai Öröm és colorStar zenészeiből álló zenekartörzs, és Oláh Annamária sokoldalú tehetségének a találkozása új minőséget hozott létre - rock alapokon nyugvó, sajátos stílusú világzenét, amelyben a magyar csujogatós találkozik a bolgár népdallal, a cigány tangó a sanzonnal, a latin ritmusok az afróval. 
Első lemeze 2009 májusában jelent meg a NarRator Records kiadásában, melyről a média így írt: „A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot”.


23.00 Ef Zámbó Happy Dead Band koncert

ef.Zámbó István,
Horányi Sándor,
Molnár Gábor,
Béres Eszter,
Simányi Zsuzska,
Petrovity Sándor,
Keszei Krisztián,
Lovag Roland,
...

"A Dzsámbó Sztivin Galaxis Önkéntes Sorsszervező Irodájának alkalmazottjai, az Álomi Reményfűző Intézet Igazság-átértékelő Részlegének ügynökei és Biorobot-kutató Időzsonglőrök vagyunk. Na tessék."


24.00 Apacsok – Vintage gitár párbaj

Színpadon a '60-as évek gitár zenéje: tömény Shadows, Ventures, Spotnicks, Dick Dale.


Utána Örömzene


Este CK Pagony a Művésztelep árnyas kertjében


Egész nap: Kis művésztelep - Kézműves foglalkozás gyerekeknek, festő performansz, tollas, ping-pong, függőágy szieszta, étel-ital és egyéb felemelő dolgok…

A BELÉPÉS DÍJTALAN!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.06.03 (21. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget