Ma 2018. 11. 13, kedd, Szilvia napja van.

Menni vagy maradni? Ez itt a kérdés . . .

2013.08.12 10:34. - Booster

Szeretem a hazámat, a magam egészséges módján. Örülök annak, ha az hallom, hogy jobban teljesít.


Nemrég elolvastam egy írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung publicistájától. A Magyarország diadal és valóság között c. cikk szerzője fényévnyi távolságból hűvös racionalitással vizsgálta a budapesti gazdasági mutatókat, és úgy gondolja: az Orbán-kormány az IMF „kidobásával" cselekvési szabadságra kívánt szert tenni a választások előtt. Az ország azonban így is egy kicsi, nyitott nemzetgazdaság marad, amely erősen függ az euroövezeti és a világgazdasági konjunktúrától. Ráadásul a forint révén a piacok játékszere marad.

Ezek után játszottam el a gondolattal, hogy átlagemberként, szeretnék venni egy átlag szolnoki lakást 6 millióért. Vajon mit kellene ehhez tennem? Tételezzük fel, hogy van munkahelyem, 150 000 Ft-ot keresek.

Irány a hitelközvetítő:

  • igen, kaphatok hitelt, akár az ingatlan 70 %-ig is, 20-25 évre cc. 70 ezer forint havi törlesztőért. No, gondoltam számoljunk: 70 + rezsi + megélhetés stb. nem ok. Egy életre eladósítom magam egy kis luk miatt.
  • Akkor spóroljunk: 150-ből 50-et minden hónapban félrerakok. Kamatot nem számolok, mert olyan már szinte nincs. Ez 10 év. No, ez sem ok.
  • Nézzük meg a külföldet. Érdeklődés ismerősöktől + internet, gyorsan írjunk egy önéletrajzot a gyenge angolommal – küld, irány Anglia. Jöttek is vissza az ajánlatok már az első nap az interjúkra, átlag 7 fontos órabérért. No, ez már jobb. Ha hihetek ismerőseimnek, fele megtakarítható, vagyis egy év 2,5 millió. Három év után visszajöhetek a 150 000-res munkahelyemre.
     

 

 

Ez elgondolkodtató. Utóbb megváltozott a helyzetünk és a középosztály fogalma. Manapság a pátyolt középosztály tagjának lenni mit jelent?

 

A minap olvastam, hogy a miniszterelnök édesapja többségi tulajdonában álló gánti Dolomit Kőbányászati Kft. adózott eredménye 333 millió forint, a családi tulajdonú Gánt Kő és Tőzeg Termelő és Kereskedelmi Kft.-é 50 millió volt. A família logisztikai cége, a Nehéz Kő Kft. pedig 66 milliós adózott eredményt produkált. Ilyen „aranybányákkal" a háta mögött érthető Orbán Viktor elégedettsége. A lassan Nemzeti Agymosodaként emlegethető közszolgálati média gondosan ügyel arra, hogy ilyen hangok ne üssék fel a fejüket.

Nem akarom bántani ezzel a kormányt, mert nem látom az Ő adataikat. Pusztán azokhoz szeretnék szólni, akik meg tudják mondani, HOGYAN ÉLJÜNK NORMÁLIS, EMBERHEZ MÉLTÓ SZINTEN EBBEN A SZÁRNYALÓ GAZDASÁGÚ ORSZÁGBAN?

A democrat.blog.hu-n megjelent egy eszmefuttatás, amely szerint indiai mintára kasztrendszer épül magyar módra: A jelenlegi kormány-dinasztiái és közvetlen környezete – az árják – birtokolják a politikai és gazdasági élet kulcspozícióit. Utánuk következnek a brahmanák: a Fidesz pártvezetői és az állam főfunkcionáriusai. A harmadik szinten állnak a Kubatov-lista megbízható fidesznyikjei; ők kapják a milliós trafiküzleteket, közföldbérleteket, minisztériumi állásokat, pályázatokkal odaítélt üzleti lehetőségeket. Alattuk a dolgozó tömegek, a vajszják állnak, akik eltartják a rendszert, ők legfeljebb szerencse révén kapaszkodhatnak feljebb a társadalmi ranglétrán. Van náluk is lejjebb: a páriák szintje; ide sorolják a közmunkásokat, a rokkantakat, a munkanélküliek és a romák többségét, a hajléktalanokat. A felső három kasztba – a teljes mai „uralkodó rétegbe" – 200 ezer ember tartozhat. A legalsó két kasztból is akad azonban kétmillió választó, aki továbbra is a rendszer lelkes híve. Őket bódítja el a rezsicsökkentés és Selmeczi Gabriella mosolya.

Ha másra nem is, arra biztosan jó ez a modell, hogy mindenki megkeresheti a saját helyét a magyar kasztrendszerben. Vagy túl nagy dologba fágtam azt a bizonyost? Nesze neked, kivételezett  középosztály! – mormoltam, és kerestem aprót a koldusnak, aki már öt perce ott sündörgött körülöttünk.

Km.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget