Ma 2018. 2. 24, szombat, Mátyás napja van.

Menni vagy maradni? Ez itt a kérdés . . .

2013.08.12 10:34. - Booster

Szeretem a hazámat, a magam egészséges módján. Örülök annak, ha az hallom, hogy jobban teljesít.


Nemrég elolvastam egy írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung publicistájától. A Magyarország diadal és valóság között c. cikk szerzője fényévnyi távolságból hűvös racionalitással vizsgálta a budapesti gazdasági mutatókat, és úgy gondolja: az Orbán-kormány az IMF „kidobásával" cselekvési szabadságra kívánt szert tenni a választások előtt. Az ország azonban így is egy kicsi, nyitott nemzetgazdaság marad, amely erősen függ az euroövezeti és a világgazdasági konjunktúrától. Ráadásul a forint révén a piacok játékszere marad.

Ezek után játszottam el a gondolattal, hogy átlagemberként, szeretnék venni egy átlag szolnoki lakást 6 millióért. Vajon mit kellene ehhez tennem? Tételezzük fel, hogy van munkahelyem, 150 000 Ft-ot keresek.

Irány a hitelközvetítő:

  • igen, kaphatok hitelt, akár az ingatlan 70 %-ig is, 20-25 évre cc. 70 ezer forint havi törlesztőért. No, gondoltam számoljunk: 70 + rezsi + megélhetés stb. nem ok. Egy életre eladósítom magam egy kis luk miatt.
  • Akkor spóroljunk: 150-ből 50-et minden hónapban félrerakok. Kamatot nem számolok, mert olyan már szinte nincs. Ez 10 év. No, ez sem ok.
  • Nézzük meg a külföldet. Érdeklődés ismerősöktől + internet, gyorsan írjunk egy önéletrajzot a gyenge angolommal – küld, irány Anglia. Jöttek is vissza az ajánlatok már az első nap az interjúkra, átlag 7 fontos órabérért. No, ez már jobb. Ha hihetek ismerőseimnek, fele megtakarítható, vagyis egy év 2,5 millió. Három év után visszajöhetek a 150 000-res munkahelyemre.
     

 

 

Ez elgondolkodtató. Utóbb megváltozott a helyzetünk és a középosztály fogalma. Manapság a pátyolt középosztály tagjának lenni mit jelent?

 

A minap olvastam, hogy a miniszterelnök édesapja többségi tulajdonában álló gánti Dolomit Kőbányászati Kft. adózott eredménye 333 millió forint, a családi tulajdonú Gánt Kő és Tőzeg Termelő és Kereskedelmi Kft.-é 50 millió volt. A família logisztikai cége, a Nehéz Kő Kft. pedig 66 milliós adózott eredményt produkált. Ilyen „aranybányákkal" a háta mögött érthető Orbán Viktor elégedettsége. A lassan Nemzeti Agymosodaként emlegethető közszolgálati média gondosan ügyel arra, hogy ilyen hangok ne üssék fel a fejüket.

Nem akarom bántani ezzel a kormányt, mert nem látom az Ő adataikat. Pusztán azokhoz szeretnék szólni, akik meg tudják mondani, HOGYAN ÉLJÜNK NORMÁLIS, EMBERHEZ MÉLTÓ SZINTEN EBBEN A SZÁRNYALÓ GAZDASÁGÚ ORSZÁGBAN?

A democrat.blog.hu-n megjelent egy eszmefuttatás, amely szerint indiai mintára kasztrendszer épül magyar módra: A jelenlegi kormány-dinasztiái és közvetlen környezete – az árják – birtokolják a politikai és gazdasági élet kulcspozícióit. Utánuk következnek a brahmanák: a Fidesz pártvezetői és az állam főfunkcionáriusai. A harmadik szinten állnak a Kubatov-lista megbízható fidesznyikjei; ők kapják a milliós trafiküzleteket, közföldbérleteket, minisztériumi állásokat, pályázatokkal odaítélt üzleti lehetőségeket. Alattuk a dolgozó tömegek, a vajszják állnak, akik eltartják a rendszert, ők legfeljebb szerencse révén kapaszkodhatnak feljebb a társadalmi ranglétrán. Van náluk is lejjebb: a páriák szintje; ide sorolják a közmunkásokat, a rokkantakat, a munkanélküliek és a romák többségét, a hajléktalanokat. A felső három kasztba – a teljes mai „uralkodó rétegbe" – 200 ezer ember tartozhat. A legalsó két kasztból is akad azonban kétmillió választó, aki továbbra is a rendszer lelkes híve. Őket bódítja el a rezsicsökkentés és Selmeczi Gabriella mosolya.

Ha másra nem is, arra biztosan jó ez a modell, hogy mindenki megkeresheti a saját helyét a magyar kasztrendszerben. Vagy túl nagy dologba fágtam azt a bizonyost? Nesze neked, kivételezett  középosztály! – mormoltam, és kerestem aprót a koldusnak, aki már öt perce ott sündörgött körülöttünk.

Km.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.02.21. 7.szám
Presztízs magazin 2017. IV. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget