Ma 2018. 6. 23, szombat, Zoltán napja van.

Ma van a balkezesek világnapja

2013.08.13 14:24. - Kovács Janka

"Rossz nézni, ahogy fogod azt az ollót" - hallhatják a balkezesek, de olyan megjegyzéseket is kapnak, hogy "olyan furcsa, ha írásnál nem húzod, hanem tolod a tollat!". Ma őket ünnepeljük.


A balkezesek életük során több negatív megjegyzést is kaphatnak megszokott kézhasználatuk után. Vannak olyanok, akiket gyermekkorukban szoktatnak át a jobb kéz használatára, orvosi javaslatra, belőlük a teljes balkezességet nem lehet "kiűzni", néhány spontán mozdulataikban örökre felfedezhető a balkezesség. No, de lássuk, mitől alakul ki és hogyan lehet egy gyorsteszttel ellenőrizni ki melyik kezes. Persze nem utolsó sorban köszöntsük  balkezes ismerőseinket :)

Az emberek döntő többsége a jobb kezét tekinti elsődlegesnek és azt is használja a tevékenységei elvégzéséhez. Azonban kb. minden hetedik ember (az adat az ún. ipari társadalmakra vonatkozik) használja ma dominánsabban a bal kezét a jobb helyett – ezt nevezik balkezességnek. Ennek az aránynak nemcsak a genetika az oka, hanem a társadalmak a balkezességet elutasító hagyományai is. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezesek aránya a nyugati országokban folyamatosan nő. Érdemes megjegyezni, hogy már a majmoknál is megfigyelhető, hogy van domináns kezük.

Hogyan alakul ki a balkezesség?
Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű (6 hónap vagy több) sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban - ők a szerzett balkezesek. Egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteronszint magzati korban balkezességhez vezet. Norman Geschwind neurológus nevéhez fűződik, hogy a tesztoszteronszint befolyásolja a magzat agyának fejlődését. A férfi agy később fejlődik ki, mint a női, és bal agyfélteke később, mint a jobb. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, így a jobb agyfélteke erőteljesebben lesz fejlett. Így a magzat nagyobb valószínűséggel válik balkezessé, mivel a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát. A születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot. Genetikai okok is közbejátszhatnak a balkezesség kialakulásában, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülő balkezes, akkor 46% annak az esélye, hogy a gyerek is balkezes lesz, de ebben a környezeti tényezők is szerepet játszanak (a két szülőtől a bal kéz használatát látja).

Hogyan tesztelhetjük a balkezességet?
Egyik példa erre, hogy ha valaki spontán módon integet, akkor megfigyelhetjük, hogy melyik kezét használja először.
A másik teszt -bár inkább a jobb- vagy a bal egyféltekének dominanciáját emeli ki- egy forgó balerina. Első ránézésre arra fog forogni a képen lány, amelyik agyféltekünk erősebb. Tehát ha az óramutatóval megegyezően látjuk forogni a képet, akkor a jobb agyféltekünk, míg ha óramutatóval ellentétesen látjuk forogni, akkor a bal egyféltekünk a dominánsabb. Persze koncentrációval a balerina mozgása is megváltoztatható..Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.06.20. 24.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget