Ma 2020. 5. 30, szombat, Zsanett, Janka napja van.

Kisült a Kárpát-medence kenyere Szolnokon

2013.08.19 18:57. - Kovács Janka

Hétfő délelőttől kezdődtek el az augusztus huszadikai programok a szolnoki Művésztelepen, ahol a Kárpát-medence kenyerét sütik az óriási kemencében. Estére a Kossuth tér is megtelt programokkal és a Tiszai hajósok tere is várta a közönséget a XVIII. Örökség Világzenei Fesztiválra.


  Vasárnap este az Örökség Világzenei Fesztivál koncertjeit hallgathattuk, hétfőn és kedden pedig a Művésztelep vár minket a Magyarok vásárával. Az árnyas fák alatt honi kézművesek portékái közül válogathatunk, miközben hétfőn 15.00-tól már dagasztották a Kárpát-medence kenyerét, hogy megkelése után 17.00-kor tették be a kemencébe, hogy kedden, 18.00-kor megszentelése után felvágásra és kóstolásra kerüljön. A kenyér óriási – 110 kg lisztből, 60 liter vízből, 15 kg krumpliból, 2 kg sóból és 2 kg élesztőből készült. A tésztának összesen 190 kg-nak kell lennie, hogy abból megkapjuk a 150 kg-os kenyeret. 
  - 40-45 percet várunk, hogy megkeljen, persze ez attól függ, hogy milyen meleg van, abban most bővelkedünk, úgyhogy gyorsan meg fog kelni. Hat órán keresztül fogjuk sütni, tehát este 11 órára lesz kész a kenyér, majd a fekete külsejét lekaprjuk róla és az alatta lévő narancssárga héj fog kivirulni – mondta Diószagi László, sepsiszentgyörgyi pékmester.
Arra a kérdésünkre azonban, hogy jövőre mekkora kenyérre számíthatunk Diószegi úr azt felelte, hogy ez még titok, de biztos, hogy megint kitalálnak valamit.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget