Ma 2018. 11. 14, szerda, Aliz napja van.

Egy 14. századi firenzei táblaképet tesznek közszemlére Szolnokon

2013.08.28 08:32. - Kovács Janka

Hosszú éveken át egy kunhegyesi plébánián őrizték azt a vallási témájú táblaképet, amelyről időközben kiderült, hogy a 14. századi Firenzéből származik. A gótikus ritkasággal a művészetkedvelők is megismerkedhetnek a Szolnoki Galériában csütörtökön megnyíló kiállításon - közölte Horváth László, a szolnoki Damjanich Múzeum igazgatója az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.


   Zsolnai László művészettörténész, az alkotás felfedezője elmondta: a Szent Györgyöt és Szent Domonkost ábrázoló, jobb oldali táblaképre 2010-ben anyaggyűjtés közben bukkantak. Már első szemlézésekor megállapították, hogy a fatábla jóval régebbi százévesnél, a hátulján pedig olasz pecsétet találtak. A további kutatás során kiderült, hogy a képet egy helyi gróf vásárolta az 1900-as évek elején Itáliából. Közben több hazai szakértő - Prokopp Mária művészettörténész és Wierdl Zsuzsa restaurátor - tanulmányozta a művet, és a 14. századi Firenzébe datálták a kép születésének idejét. 
    A szolnoki művészettörténészek megkeresték Angelo Tartuferit, a firenzei Uffizi képtár szakértőjét is, aki az 1300-as években élt Giovanni del Biondo nevű mesternek tulajdonította a művet. Prokopp Mária további kutatásai nyomán arra is fény derült, hogy az 1900-as évek elején Firenze egyik kerületében, Ricorboliban egy középkori templom lebontása után néhány ott őrzött műtárgyat eladtak, hogy pénzt szerezzenek az újjáépítéshez. A kép akkori megvásárlását erősíti a Ricorboliból származó kiviteli pecsét dátuma - emelte ki Zsolnai László.
    A művészettörténész szólt arról is, hogy a táblakép több millió forintot igénylő restaurálásra szorul, amire nincs pénzük, ezért a múzeumból "el kell engedniük" az alkotást. A kiállítással búcsúznak tőle. Jövőbeni sorsával kapcsolatban az egri érsekséggel abban állapodtak meg, hogy a mű végleges helye Egerben, az egyházmegye központjában lesz, ahol biztosítják helyreállítását, valamint a méltó helyen történő bemutatását.
    A Szolnoki Galéria tárlatán a firenzei táblakép mellett kortárs művészek a gótika ihletésében készült műveit teszik közszemlére.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget