Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Egy 14. századi firenzei táblaképet tesznek közszemlére Szolnokon

2013.08.28 08:32. - Kovács Janka

Hosszú éveken át egy kunhegyesi plébánián őrizték azt a vallási témájú táblaképet, amelyről időközben kiderült, hogy a 14. századi Firenzéből származik. A gótikus ritkasággal a művészetkedvelők is megismerkedhetnek a Szolnoki Galériában csütörtökön megnyíló kiállításon - közölte Horváth László, a szolnoki Damjanich Múzeum igazgatója az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.


   Zsolnai László művészettörténész, az alkotás felfedezője elmondta: a Szent Györgyöt és Szent Domonkost ábrázoló, jobb oldali táblaképre 2010-ben anyaggyűjtés közben bukkantak. Már első szemlézésekor megállapították, hogy a fatábla jóval régebbi százévesnél, a hátulján pedig olasz pecsétet találtak. A további kutatás során kiderült, hogy a képet egy helyi gróf vásárolta az 1900-as évek elején Itáliából. Közben több hazai szakértő - Prokopp Mária művészettörténész és Wierdl Zsuzsa restaurátor - tanulmányozta a művet, és a 14. századi Firenzébe datálták a kép születésének idejét. 
    A szolnoki művészettörténészek megkeresték Angelo Tartuferit, a firenzei Uffizi képtár szakértőjét is, aki az 1300-as években élt Giovanni del Biondo nevű mesternek tulajdonította a művet. Prokopp Mária további kutatásai nyomán arra is fény derült, hogy az 1900-as évek elején Firenze egyik kerületében, Ricorboliban egy középkori templom lebontása után néhány ott őrzött műtárgyat eladtak, hogy pénzt szerezzenek az újjáépítéshez. A kép akkori megvásárlását erősíti a Ricorboliból származó kiviteli pecsét dátuma - emelte ki Zsolnai László.
    A művészettörténész szólt arról is, hogy a táblakép több millió forintot igénylő restaurálásra szorul, amire nincs pénzük, ezért a múzeumból "el kell engedniük" az alkotást. A kiállítással búcsúznak tőle. Jövőbeni sorsával kapcsolatban az egri érsekséggel abban állapodtak meg, hogy a mű végleges helye Egerben, az egyházmegye központjában lesz, ahol biztosítják helyreállítását, valamint a méltó helyen történő bemutatását.
    A Szolnoki Galéria tárlatán a firenzei táblakép mellett kortárs művészek a gótika ihletésében készült műveit teszik közszemlére.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget