Ma 2019. 1. 20, , Sebestyén napja van.

Olcsóbb élelmiszert!

2013.09.12 13:56. - Booster

A 27 százalékos áfa egy élelmiszer árának csaknem az egyharmada. Azért virul a feketegazdaság is, mert számla nélkül van min osztozni. Az egész EU-ban nálunk a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcsa: ha 10 százalékra levinnék, fehéredne a gazdaság is.


Fekete Klára - Délmagyarország napilap

– 10 százalékos élelmiszeráfával valamivel biztos nőne a forgalom az üzletekben, de nem is ez a szempont a legfontosabb, hanem az, hogy a fogyasztás minősége javulna – mondta Vida János kereskedő, több élelmiszerbolt tulajdonosa. – Eltompulna az áfacsökkenés azoknál a termékeknél, amelyeknél a gyártók régóta halogatták az áremelést, konkrétan a pékekre gondolok. De a többi cikknél lenne rá remény, hogy minőségibb élelmiszerek kerülnének a kosarakba, az is lehet, hogy az emberek újra ennének mindennap húst.

Vida János szerint már nem jön vissza a 90-es évek eleje, amikor a diszkontok megjelenésével és a nagy akciók miatt az emberek zsák- és kartonszám vitték haza az árut. Ma akciós termékből is csak annyit vásárolnak, amennyire szükségük van.
 

Nem lenne kolbászból a kerítés, de több hús fogyna, ha csökkentenék az áfát. Fotó: Karnok Csaba
Nem lenne kolbászból a kerítés, de több hús fogyna, ha csökkentenék az áfát.
Fotó: Karnok Csaba


Pataki Andrea, a Csongrád megyei KISOSZ  titkára szerint nagyobb lenne a forgalom az üzletekben egy 10 százalékos áfával. – Az alapvető élelmiszerek kereslete „rugalmatlan kereslet", mivel a fogyasztóknak bizonyos mennyiségre szükségük van – nyilatkozta a titkár. – Mostanra azonban már ez a rugalmatlan kereslet is csökkent, az emberek kevesebbet vásárolnak az alapvető élelmiszerekből is, ráadásul a legális kereskedelemben beszerzett áruk aránya is alacsonyabb.
 

Hogyan lehet áfát csalni?

– Nagyon egyszerűen, a klasszikus módszerrel: nem készül számla – magyarázta egy neve elhallgatását kérő vállalkozó.
– A sertéstermelő és a hentes mondjuk 4 disznó helyett csak 2-ről ír számlát, a másik 2-nél elfelezik az áfát. Így a termelő drágábban tudja eladni az árut, a hentes pedig olcsóbban kínálja a termékét, mint például a Pick. A vakmerőbbek 1 áfás disznóból 10-et is kiárulnak. Ugyanezt a pékek is eljátszhatják a kisboltosokkal: ki számolja meg, hogy hány kifli van a ládában?

Az online pénztárgép is csak annyit lát majd, amennyit beleütnek.
 

A 27 százalékos magyarországi áfa jelenleg a legmagasabb az Unióban, emiatt a legtöbb élelmiszer drágább, mint például Ausztriában, Németországban. Az EU 28 országából 14-ben 10 százaléknál alacsonyabb az élelmiszereket terhelő általános forgalmi adó, 3 országban nulla. A brutáláfának köszönhető, hogy nálunk virágzik a feketegazdaság, és a húsfeldolgozók veszteségesek.

De most teljesülhet a mezőgazdasági termelők egyik régi vágya, csökkenhet a húsra kivetett 27 százalékos áfa – ezt ígérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy lakossági fórumon Hódmezővásárhelyen. A változás elsősorban a baromfi- és sertéshúsra vonatkozna, és január 1-jén lépne életbe: az áfa mértéke 10 százalék lenne. Az élelmiszer-ágazat többi szereplője pedig azt várja, hogy valamennyi terméknél 10 százalék legyen az áfa.

Mi van akkor, ha a kereskedők „lenyelnék" az áfacsökkentést? – erre pár éve volt példa. – Hallottunk ilyen érvelést, de ezzel nem értek egyet – válaszolta Pataki Andrea. – A verseny erős, a vállalkozások igyekeznek megtartani a vevőkörüket. Ha pedig maguk a kereskedők jobb helyzetbe kerülnek, akkor ők és családjuk, munkatársaik révén is növekszik a vásárlóerő. Érthető a kormányzat aggálya, hiszen rövid távon adóbevételektől esne el, hosszabb távon azonban élénkülne a gazdaság, véleményünk szerint az áfacsökkentés megtérülne.

Hol csökkent, hol nőtt

2004-ben a legmagasabb áfakulcs 25 százalék volt, ez 2006-ban 20-ra csökkent. 2009 nyarán megint 25 százalék lett, 2012. január 1-jével pedig rekordmagasságra, 27-re emelkedett. Az élelmiszereknek mindig csak egy kis hányada tartozott az alacsonyabb, 2008 óta 18 százalékos áfakörbe.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget