Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Tíz országból félszáz alkotás érkezett a vidéki életet dokumentáló martfűi filmszemlére

2013.09.18 08:33. - Kovács Janka

 A két évvel ezelőtti, első seregszemlénél lényegesen több ország több amatőr és profi alkotója képviselteti magát az októberben Martfűn második alkalommal sorra kerülő, a vidéki életet bemutató nemzetközi dokumentumfilm-szemlén.

Hirdetés

    Bali István, a Dokumentumfilmek a vidékről elnevezésű rendezvény főszervezője az MTI-nek kedden elmondta: az Agraria-Apure Egyesület és a Szolnoki Europa Direct együttműködésével megvalósuló programra a múlt hét végéig lehetett versenyfilmekkel nevezni.
    A két évvel ezelőtti fesztiválhoz képest hárommal több országot - Magyarország mellett Svájcot, Olaszországot, Lengyelországot, Romániát, Szerbiát, Spanyolországot, Portugáliát, Franciaországot és Angliát - képviselő amatőr és profi filmesek a korábbi 31-hez képest immár csaknem félszáz alkotással jelentkeztek.
    A versenyfilmek magasabb nívót is képviselnek az első megmérettetéshez képest, témaválasztásuk pedig lefedi a vidékfejlesztés teljes spektrumát a klímaváltozástól a biogazdálkodáson át a hagyományőrzésig - fogalmazott Bali István.
    A filmszemlének ezúttal is a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfű városa ad otthont október 24-27. között. A zsűri elnöke Babiczky László rendező, Balázs Béla-díjas filmes lesz. 
    A fesztiválon minden olyan kisfilm és televíziós riport indulhat, amely 2008 után, a vidék jövője vagy a vidéki élet témakörében készült. Az alkotásokkal szemben nem volt időtartamra vagy művészi elgondolásra vonatkozó megkötés. 
    A zsűri külön bírálja el azokat a filmeket, amelyek hungarikumokkal kapcsolatosak, illetve magyar ötleteket vagy a vidékhez kapcsolódó magyar vállalkozásokat mutatnak be. A versenyfilmek ezekkel együtt öt szekcióban versenyeznek, és valamennyi kategória legjobbjait díjazzák majd.
    Az elismert filmeket november végén Brüsszelben is bemutatják. Mivel 2014 a családi gazdaságok nemzetközi éve lesz, a martfűi szemle kísérőrendezvényeként október 25-én e témakörben konferenciát is tartanak Szolnokon - közölte a szervező.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget