Ma 2020. 8. 7, péntek, Ibolya napja van.

Helyben hagyjuk, hogy gazdagodjon!

2013.09.23 11:39. - Booster

Helyi termékek vásárlására, térségi szolgáltatások megismerésére buzdító kampány indul Szolnok és térségében, valamint az Észak-Alföldön szeptember közepén. Az akció első rendezvénye október 12-én a szandaszőlősi Mustiválon lesz, ahol bemutatkoznak a térség helyi gazdái, termékeik, melyek megkóstolhatóak, a szakmai beszélgetéseken pedig, számtalan öko- és ekotudatos praktikával ismerkedhetünk meg! A tudatos életre való edukáció a gyermekeinket sem kerülheti el, ezért izgalmas feladatok, játékos programok várnak rájuk is. Trapp Henci írását olvashatjuk.


-Trapp Henci-

 

Hiába élvezzük ki a technológiai vívmányok sokszor pazarló kényelmét, ha már a belátható jövőben az erőforrásaink megcsappannak és veszélyeztetik azt, hogy teljes életet élhessünk, környezetünk szépségét megőrizzük és gazdagítsuk. Az Észak-Alföldi régióban szeptember második felében induló "Helyben hagyjuk" kampány, ahhoz segít hozzá minket, a térségben élőket, hogy megtudjuk mi, szuverén egyénként mit tehetünk azért, hogy gazdaságunk stabilabb, környezetünk fenntarthatóbb legyen. És miközben a tárcánkban  több pénz marad, a termékek, szolgáltatások a legmagasabb minőségben kerülnek hozzánk.

 

Miért vegyem meg helyben?

Első hallásra ellentét feszülhet aközött, hogy van lehetőségünk kevesebbet költeni, ezzel mégis növelhetjük a körülöttünk lévő gazdaságok bevételeit, építhetjük a környezetünket. Hogyan lehetséges ez? Egyszerű, tudatos vásárlással, helyi termékek preferálásával és persze tervezéssel, hiszen a tudatos vásárlás tanult viselkedés. Ehhez nyújt segítséget

a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által, az Európai Unió támogatásával megvalósuló Helyben hagyjuk! elnevezésű, tudatos vásárlói magatartást ösztönző szemléletformáló kampánya, amelynek során közvetlenül megtapasztalhatjuk a helyi termékek, szolgáltatások előnyeit, hogy készség szintre fejleszthessük az öko- és ekotudatos életet.

 

Tervezz, szervezz, gazdagodj!

A kampány nem csupán egy figyelemfelkeltő attrakció, hanem egy olyan eszközt is biztosít, amelynek segítségével könnyebben felfedezhetjük a környékünk terményeit (link a keresőre), megismerhetjük a helyi gazdákat (link a gazdák listájára), sőt önmagunkat és csemetéinket is hasznos tudáshoz juthatjuk, játékos formában a “www.helybenhagyjuk.hu” weboldalon. Fontos, hogy az észak-alföldi termelők, gazdák is itt regisztrálhatják  magukat, termékeiket és szolgáltatásaikat.  A kampány oldalán  részletes keresőt találunk a lakóhelyünkhöz közeli termékekről, szolgáltatásokról. A térségünkben tartott rendezvényekről, eseményekről ad tájékoztatást, valamint itt lehet azon a fórumon információkat cserélni, amely igazán közösségi élménnyé tudja tenni ezt a fajta tudatos vásárlást.

 

 

A kevesebb több

Hasznos, ha igyekszünk mindig szezonális termékeket fogyasztani, hiszen a szervezetünk ennek az éghajlatnak a jellemző terményeihez van hozzászokva, egyáltalán nem igényli novemberben a földiepret. Az idényzöldségek előállítása kevesebb energia felhasználásával jöhet létre, hiszen nem kell üvegházakat fűteni, kemikáliákat használni előállításukhoz, tartósításukhoz. A magyar termőföld kitűnő minőségű, a kora tavasztól késő őszig termő magyar zöldségek, gyümölcsök ízletesek, vitaminokban gazdagok.

 

A közelebbi olcsóbb

Helyi termékek fogyasztásával - tehát, amelyek nem messzebbről érkeztek mint 50 km - megelőzhető az, hogy a saját országunkban termelt zöldborsót más országokban dolgozzák fel, csomagolják, tartósítsák, majd mirelit- vagy konzerváruként jóval magasabb áron kerüljön az asztalunkra, miután több ezer kilométert utazva rengeteg fosszilis energiát pazaroltunk el. Ha egyáltalán nem utaztatjuk a terméket, csak elsétálunk a helyi termelőkhöz a szatyrunkkal, nem kell a termékeket egyre nagyobb, több rétegnyi fóliába csomagolni, gázzal érlelni, tartósítani, fagyasztani, hormonokkal fogyaszthatóvá tenni.

Közvetlen környezetünkben egészséges, olcsó és ízletes tápanyaghoz juthatunk, anélkül, hogy rengeteg hulladékot termelnénk és növelnénk az amúgy sem kicsi ökológiai lábnyomunkat. Talán hasonlóan fontos érv a helyi termékek vásárlása mellett, hogy támogatnunk kell a hazai termelőket, hiszen a kizárólag profitorientált  multinacionális áruházláncok, jóval alacsonyabb áron vásárolják fel a gazdák termékeit, mint amennyiért azok a kiskereskedelemben értékesíthetőek. Mi pedig, a Szolnok környéki vásárlók a hipermarketekben jóval satnyább és ízetlenebb, egészségtelenebb formájában jutunk hozzá a termékekhez, mintha azt helyben vásárolnánk meg.

Ha tudatos vásárlással segítjük a környékünkön élő gazdaságokat, akkor az a mi környezetünkre közvetlenül pozitív hatással van. A magyarországi termőföldek kiváló minőségűek, éghajlatunk tökéletes és mivel az őszi hónapok a leggazdagabbak zöldség és gyümölcs tekintetében, itt az ideje helyben hagyni! Október 12-én Szandaszőlősön a Mustiválon ismerhetjük meg a környékünk gazdagságát, október 19-i hétvégén pedig a helyi gazdák nyílt hétvégéjén lehet kilátogatni a kampányhoz csatlakozó termelőkhöz, megismerni portékáikat és talán, ami még fontosabb, őket.

-Trapp Henci-Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget