Ma 2020. 7. 14, kedd, &Őrs napja van.

Rendőrség: megrendezett a bajai videofelvétel

2013.10.21 15:40. - Kovács Janka

Megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel; a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői közlése szerint a felvétel nem valós helyzetben készült.


    Szabó Vendel megyei rendőrfőkapitány-helyettes hétfőn Kecskeméten, sajtótájékoztatón azt mondta: a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő feljelentése alapján október 18-án indított nyomozást az ügyben a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. 
    A nyomozó hatóság már azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert. Vallomásaik szerint a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon, az egyikük házában készült október 15-én, azaz két nappal a megismételt időközi önkormányzati képviselő-választás után. A felvételen látható négy férfi egy megrendezett helyzetet "játszott el" - tette hozzá az alezredes.
    Jelezte: a videót rögzítő memóriakártya tartalmát október 16-án kiírták egy CD-lemezre, azt egy, a felvétel készítésekor is jelenlévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol két embernek adták át.
    A felvétel készítéséhez használt mobiltelefont a rendőrség lefoglalta - mondta a főkapitány-helyettes.
    Szabó Vendel az MTI kérdésére válaszolva arról is beszámolt, hogy az ügyben indított eljárás során eddig sem országgyűlési képviselőt, sem más politikust nem hallgattak ki. Mint hangsúlyozta: a nyomozás még nem zárult le, azt "lehetőség szerint soron kívül" folytatják.
    Szólt arról is, hogy a vizsgálatok arra utalnak, magát a videofelvételt utólag nem manipulálták. 
    Kijelentette: a jelenlegi eljárásban a választás elleni bűncselekmény elkövetése "nem látszik" megalapozottnak. Ugyanakkor a nyomozás során felmerülhetnek olyan adatok, amelyekkel kapcsolatban "elképzelhető, hogy rágalmazás, illetve a hatóság félrevezetése miatt is indulhat eljárás a későbbiekben" – fogalmazott.
    Az alezredes kérdésekre válaszolva a felvételen szereplők esetleges büntetett előéletéről, valamint arról, hogy a bajai videofelvétel megrendelésre készült-e, nem nyilatkozott.
    A hvg.hu-ra pénteken került fel egy videofelvétel, amelyen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, s további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és a családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármester küldte.
    A hvg.hu vasárnap azt írta, "súlyos, megengedhetetlen hibát" követtek el a videó közreadásakor a minősítésben, amiért nem kívánják másra hárítani a felelősséget, és aminek a tanulságait le fogják vonni.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget