Ma 2020. 5. 25, hétfő, Orbán napja van.

Megválasztották a megyei értéktár bizottság tagjait

2013.11.16 07:17. - Booster

ÜLÉSEZETT A MEGYEI KÖZGYŰLÉS

Az év utolsó előtti ülését tartotta ma a megyei közgyűlés. Napirenden szerepelt – többek között – több szakmai beszámoló, a következő európai uniós ciklusra történő felkészülés jegyében zajló aktuális tervezőmunka, illetve döntés született a megyei értéktár bizottság létrehozásáról, tagjairól.

Hirdetés

 

Az ülés elején Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke ajándékcsomaggal és emléklappal köszönte meg a megyei közgyűlés nevében a 2013. szeptember 10-én Cibakházán  és 2013. október 21-én Kisújszálláson történt súlyos bűncselekmények elkövetőinek felderítésében  közreműködő szakemberek munkáját. A megyei rendőrfőkapitány javaslatára elismerésben részesült a mai napon a két eset kapcsán:

  • Czene Péter, a cibakházi rendőrőrs főtörzs zászlósa
  • Varga Tamás, a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársa, 
  • Borók Tibor, rendőr alezredes, a Kisújszállási Rendőrőrs őrsparancsnoka, 
  • Molnár Ferenc, főtörzsőrmester, a Kisújszállási Rendőrőrs Bűnügyi Alosztályának nyomozó tiszthelyettese. 

Első napirendként Boldog István, országgyűlési képviselő, megyei útügyi miniszteri biztos számolt be az általa elvégzett eddigi munkáról.  Megbízatásának kezdete óta eltelt időszakban – öt hónapja - valamennyi járás polgármesterével egyeztetést folytatott, munkája eredményeként 1,5 milliárd forint plusz forrást sikerül még ebben az évben Jász-Nagykun-Szolnok megye alsóbbrendű úthálózatának felújítási munkálataira fordítani.

 

Boldog István elmondta, tevékenységével célja elérni, hogy a kátyú miatt ne legyenek lassító táblák a megyében a jövőben. Megköszönte a megyei lakosainak támogatását és a több ezer beérkezett javaslatot.
Ezzel összefüggésben a megye állami közúthálózatának aktuális helyzetéről is tárgyalt a testület. Kovács Károly, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta, hogy az idei évben ROP-os forrásból néhány esedékes (Jászboldogháza-Jánoshida, Jászapáti-Jászszentandrás, Kunhegyes-Abádszalók, Karcag- Kunmadaras) útfelújítási munka kezdődött meg vagy fejeződött be.  A közgyűlés felhatalmazta elnökét, hogy a megyei állami közúthálózat egyre romló helyzetének belátható időn belüli javítása érdekében tegyen kezdeményezést az üzemeltetési, fenntartási és felújítási források elosztásának új modelljére. Ennek keretében a források 50%-ának felhasználása történjen a hálózat hosszának arányában, míg 50%-a az utak forgalmi és műszaki állapota alapján kerüljön felosztásra.
Jász-Nagykun-Szolnok megye egészségi állapotáról és a szükséges tennivalókról Dr.Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos számolt be. A tennivalókkal kapcsolatban a tájékoztatóból kiderül, hogy a megyében a lakosok egészségmegtartása kedvezőtlen, ezért támogatni kell minden olyan szervezett és civil kezdeményezést, amely a lakosság egészséges életmódjának elterjedéséhez vezet.


Több, különböző pályázati forrásból megvalósult pályázat lezárása mellett elfogadta a testület a megyei önkormányzat 2013. évi költségvetésének I-III. negyedéves teljesítéséről szóló előterjesztést. A beszámolóból kiderül, hogy a megyei önkormányzat tárgyidőszaki gazdálkodását a takarékosság jellemzi, amely biztonságos pénzügyi és likviditási helyzetet eredményez. Az önkormányzat az I-III. negyedévet 302.846 ezer Ft bevétellel és 276.634 ezer Ft kiadással zárta.

A 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklus előkészítése keretében a megyei programozási tevékenységre vonatkozó együttműködési megállapodások megkötését támogatta a közgyűlés. Dobos László, a  Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottság elnöke külön köszönetet mondott a megyei önkormányzati hivatal munkatársainak az eddig elvégzett tervezési munkáért, a széles körű egyeztetésekért. 
A megyei közgyűlés támogatta és szükségesnek tartja Jász-Nagykun-Szolnok megye  értékeinek nyilvántartását, ezért  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság felállításáról döntött. A bizottság elnöke Sebestyén László, közgyűlési tag, további tagjai: dr.Bartha Júlia, etnográfus, orientalista, Hortiné dr.Bathó Edit, a jászberényi Jász Múzeum igazgatója, dr. Fülöp Tamás, a megyei levéltár volt igazgatója, a Magyar Nemzeti Levéltár jelenlegi főigazgató-helyettese, valamint dr. Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója.

 


A testület döntött a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2014.évi csatlakozásáról. A szociális ösztöndíjrendszer a felsőoktatási intézmények hátrányos helyzetű hallgatói és leendő hallgatói számára nyújt  rendszeres anyagi segítséget. A többszintű támogatási rendszer pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál: települési önkormányzatok, megyei önkormányzatok és az Emberi Erőforrások Minisztériuma forrásai. A megyei önkormányzatok a települési önkormányzatok által megítélt támogatásokat egészíthetik ki anyagi lehetőségeik függvényében. A kiegészítő támogatás jövő évben tervezett összege 1 millió forint, amely 5 millió forintra növelhető a megyei önkormányzat tartalék forrásra benyújtott pályázatának pozitív elbírálása esetén.
Az ülés végén a „Tisza-tó Térségfejlesztési Stratégiája” c. dokumentumot  tárgyalták a közgyűlési tagok.

http://www.jnszm.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget