Ma 2019. 4. 22, hétfő, Csilla napja van.

Honfoglalás kori kiállítás nyílt a szolnoki Damjanich múzeumban

2013.11.21 09:28. - Kovács Janka

Árpád népe - Gyula népe címmel honfoglalás kori leleteket a nagyközönsége elé táró időszaki kiállítás nyílt szerdán a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Hirdetés

    Az 1995-96-ban, a millecentenárium idején megrendezett tárlat óta nem volt a honfoglalás korának régészeti leleteit bemutató, érdemleges esemény a hazai múzeumokban - emelte ki Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója a szolnoki múzeumban létrehozott kiállítás megnyitóján.
    A Damjanich múzeumban látható tárlat egyik szenzációjának az utóbbi évek legfontosabb felfedezése, a feltehetően egy honfoglaló törzsfő szűkebb kíséretének sírjaiból származó rendkívül gazdag nagykörűi leletanyag számít. A zömmel ezüstkincsekből álló együttes restaurálása a közelmúltban fejeződött be a Magyar Nemzeti Múzeumban, így azt teljes szépségében csodálhatják meg az érdeklődők.
    Más közgyűjteményekből, a Magyar Nemzeti Múzeum mellett az egri Dobó István Vármúzeumból, a kecskeméti Katona József Múzeumból és a kalocsai Viski Károly Múzeumból is válogattak a Közép-Tisza-vidékről származó honfoglalás kori leletek közül a kiállításra. A látogatók egy kisfilm erejéig a régészeti feltárás menetébe is bepillantást nyerhetnek.
    A tárlaton kalauzoló Madaras László régész, a kiállítás rendezője arról beszélt, hogy a most látható anyag a 10. században lehetett együtt utoljára, és jól reprezentálja egy, a Tisza középső szakaszán azonosítható honfoglaló törzsnek a közrendűektől a törzsfőig terjedő valamennyi társadalmi rétegét. Emellett olyan ritkaságokat tartalmaz, mint például egy teljes aranyöv, illetve vezéri ezüstcsésze, amelyből csupán néhány darab létezik a világon.
    Horváth László múzeumigazgató elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósított tárlathoz a gyerekeknek fejtörő játékokat találtak ki az ismeretek elmélyítésére. A kiállítás Szolnok után több településen látható lesz a következő évben.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Irányár Megyei Hirdető 2019.04.17. 15.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget