Ma 2020. 10. 27, kedd, Szabina napja van.

Felmentették a hűtlen kezeléssel vádolt kunszentmártoni polgármestert

2013.11.27 15:38. - Kovács Janka

Bűncselekmény hiányában felmentette Czuczi Mihályt, Kunszentmárton független polgármesterét, valamint a település jegyzőjét és volt pénzügyi osztályvezetőjét egy értékpapír-vásárlás miatti hűtlen kezelés vádja alól a Szolnoki Törvényszék szerdán.

Hirdetés

    A vádirat szerint a kunszentmártoni önkormányzat 2008 februárjában 900 millió forint értékben svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki, majd a befolyó pénzből testületi döntés nyomán 96,5 millió forintot értékpapír-vásárlásra fordított. A döntést jelentősen befolyásolta, hogy a befektetőcég, a Capital Partners (CP) a. s. ígérete úgy szólt, hogy a kockázattal járó tőzsdei ügylet eredményeként 80-100 százalékos haszon is elérhető. 
    Az ajánlat arra is kitért, hogy ha a részvények árfolyama két százalékot esik, azokat rögtön értékesítik, így a veszteség minimális lehet. A szerződést az önkormányzat a megkötés után bő egy évvel felmondta, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított a CP ellen tisztességtelen piaci magatartás miatt. Akkor azonban a pénzügyi befektetőtől a város már csak 18 millió forint körüli összeget kapott vissza. 
    A bíróság megállapítása szerint a vádlottak a részvényvásárlás előtt az ügylet jogszabályi hátterét felderítették, és tiltó rendelkezés híján abban a tudatban bonyolították le, hogy törvényt nem sértenek. Így az elsőrendű vádlott esetében nem állapítható meg, hogy vagyonkezelési kötelezettségét szándékosan megszegte volna, a hűtlen kezelés pedig csak szándékosan követhető el. Mivel a másod- és harmadrendű vádlott magatartása az elsőrendű vádlottéhoz köthető, így bűncselekményt az ő esetükben sem lehetett megállapítani.
    Az ítéletet a vádlottak tudomásul vették, az ügyész fellebbezett.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget