Ma 2019. 3. 22, péntek, Benedek napja van.

Megkezdődött a MÁV állomásfejlesztési programja

2013.11.27 15:42. - Kovács Janka

A pécsi vasútállomás-rekonstrukció kivitelezői szerződésének aláírásával szerdán megkezdődött a MÁV Zrt. 9,8 milliárd forint értékű állomás- és integrált ügyfélszolgálati fejlesztési programja.


   Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón elmondta: a 2015 nyaráig tartó projekt magában foglalja 10 állomás fő utasforgalmi épületének felújítását, átépítését, 17 helyen kormányablakok kialakítását.
    A vezérigazgató rámutatott, hogy a beruházások célja az állagmegóvás mellett a MÁV szolgáltatási színvonalának és az egyre nagyobb számú utazóközönség elégedettségének növelése.
    Pál László, a MÁV pályaműködtetési és üzletfejlesztési általános vezérigazgató-helyettesének előadásából kiderült, hogy Budapesten Zuglóban, Kőbánya alsón, Kőbánya-Kispesten, Rákoson, Rákoshegyen, vidéken Pécsen, Kaposváron, Tapolcán, Keszthelyen, Balatonszentgyörgyön újítják fel az állomásokat.
    Új kormányablakok vasútállomásokon a fővárosban a Nyugati, a Keleti, a Déli pályaudvaron, vidéken Érd alsón, Vácon, Győrben, Székesfehérváron, Kaposváron, Pécsen, Cegléden, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon nyílnak.
    Pál László ismertette, a program legnagyobb, mintegy 1,4 milliárd forintos eleme a pécsi vasútállomás műemléki épületének rekonstrukciója. Elmondta, a több mint 100 éves, 168 méter hosszú, mintegy 5300 négyzetméteres, kerámiaelemekkel díszített ingatlan örökségvédelmi felügyelet mellett, restaurátorok bevonásával újul meg, a kivitelezés idejére az utazóközönség türelmét kérik.
    A vezérigazgató-helyettes megjegyezte: az állomásfejlesztés második üteme a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban lehet. Abban a hét évben 30 milliárd forintból 60 állomás fő utasforgalmi épületét, létesítményeit újítanák meg, illetve építenék át.
    Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a baranyai megyeszékhely állomásának felújítása fontos a városról alkotott kép kialakításának szempontjából is, hiszen sok, vasúton érkező turista ott szerzi első benyomásait Pécsről.
    Megjegyezte, az önkormányzat szerette volna, ha az épület már 2010-re megújul, amikor Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa, de erre akkor nem került sor.
    Hargitai János, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője üdvözölte, hogy Baranya a vasútvonalak megszüntetése után néhány évvel vasúti fejlesztési program részesévé vált, amelyhez ráadásul kormányablakok kialakítása is kapcsolódik a közigazgatás átalakításának jegyében.
    Úgy vélte, vasútállomásokon ideális kormányablakokat nyitni, mert e helyszínek forgalmasak és jól megközelíthetőek.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget