Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Halász János: jövőre lezárul a mozik digitális átalakítása

2013.12.05 16:48. - Kovács Janka

Jövőre lezárul a magyarországi artmozik digitális átalakításának támogatását célzó program, addigra az összes érintett mozi átalakítása megtörténik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyíregyházi sajtótájékoztatóján szerdán.

Hirdetés

    Halász János elmondta: az eddigi három évhez hasonlóan 2014-ben is 100 millió forint összegű állami támogatást biztosítanak arra, hogy a filmszínházak digitalizációja megtörténhessen.
    Az államtitkár a támogatási pályázat idei nyerteseit ismertetve elmondta, hogy egy-egy debreceni, komáromi, nyíregyházi, sárospataki, szarvasi, szegedi, székesfehérvári, szigetszentmiklósi, szolnoki és zalaegerszegi mozi kapott együttesen 100 millió forintot ahhoz, hogy a digitális korszerűsítést elvégezhesse.
    Halász János emlékeztetett arra: a támogatási programot 2011-ben a minisztérium azért hirdette meg, hogy a multiplex mozik egyetlen versenytársának tekinthető önkormányzati fenntartású artmozik fennmaradhassanak.
    A korszerűsítésre, a digitális vetítőberendezésekre és a hozzá szükséges szerverekre azért van szükség, mert a filmforgalmazók az idei év elejétől már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket, megszűnt a tekercseken való forgalmazás.
    2011-ben 9, 2012-ben 10, valamint idén is 10 artmozi kapott támogatást a technológiai átalakításhoz összesen 300 millió forint értékben.
    Halász János az MTI kérdésére válaszolva közölte, hogy a mozik fenntartóitól általában 25 százalék arányú önerő biztosítását kérték a korszerűsítéshez.
    Az államtitkár megjegyezte, hogy a támogatási rendszer 2014-es zárásával valamennyi artmozi átalakítása megtörténhet.
    Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy a helyi Krúdy Gyula Art Mozi is áttérhet a digitális technológiára, amelynek beruházásához az önkormányzat biztosítja a szükséges önerőt. Hozzáfűzte, hogy a város helyhatósága egyre nagyobb szerepet vállal a kulturális élet támogatásából, idén például fenntartásába vette a Móricz Zsigmond Színházat és támogatásával hamarosan megkezdődik a település művelődési központja épületének 2 milliárd forint értékű, uniós támogatású felújítása is. 
    A nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi 10 millió forint támogatást kapott a digitális eszközbeszerzésekhez. A korszerűsítéssel - mint azt Mészáros Szilárd igazgató elmondta - jobb lesz a vetített kép minősége, valamint több filmforgalmazóval tarthatnak kapcsolatot, hamarabb tűzhetnek műsorra premierfilmeket, az eddigi harmada lesz a filmszállítás költsége, ami jelentős megtakarítást eredményez.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget