Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Lázár Ervin-sorozatot indított a Móra Könyvkiadó

2013.12.11 16:32. - Kovács Janka

Lázár Ervin A Hétfejű Tündér és A Négyszögletű Kerek Erdő - Bikfi-bukfenc-bukferenc című kötetét mutatta be szerdán Budapesten a Móra Könyvkiadó, amely az író életművéből új sorozatot indít.

Hirdetés

    A Hétfejű Tündér című mesét Molnár Jacqueline, a Négyszögletű Kerek Erdő - Bikfi-bukfenc-bukferenc című kötetet Buzay István illusztrálta. A grafikából kiállítás is nyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárában. 
    Lázár Ervin klasszikussá vált gyerekkönyvei hosszú idő után újra a Móra Kiadónál jelennek meg - jelentette be a szerdai budapesti kettős könyvbemutatón Janikovszky János, a könyvkiadó elnök-vezérigazgatója.
    Felidézte, hogy 1964-ben kezdődött az író kapcsolata a kiadóval, ekkor jelent meg A kisfiú meg az oroszlánok című kötete, amelyet 1992-ig további tíz könyv követett. 1992-ben a szerző a Századvéghez szerződött.
    Pompor Zoltán gyermekirodalom-kutató A Hétfejű Tündér című kötetről elmondta: huszonkét mese, köztük állat- és népmesék parafrázisai, komoly és vidám történetek, groteszk hangulatú rövid, valamint hosszabb lélegzetű mesék szerepelnek a kötetben, amelynek első változata 1973-ban jelent meg. 
    "Lázár Ervin játékába az is belefér, hogy átalakítsa a megszokott mesevilágot, így a tündérből nem egyfejű, hanem hétfejű tündér lesz, amely a mesékben általában a sárkányok jellegzetessége" - fogalmazott a kötet címére utalva a kutató.
    A történetek nyelvezete több rétegből épül fel, a ritka szavak jelentésének megértését szójegyzék segíti a kötetek végén - tette hozzá.
    Pompor Zoltán azt is elmondta, hogy A Hétfejű Tündérben már feltűnik Mikkamakka alakja, aki a második kötet főszereplője lett.    A Bikfi-bukfenc-bukferenc a Bemutatkozunk című mesével indul, amelyből az összes szereplő - Mikkamakka mellett Dömdödöm, Ló Szerafin, Vacskamati, Szörnyeteg Lajos és Nagy Zoárd is - megismerhető. 
    Lázár Ervin szereplői "kiszorított" karakterek, van valamilyen furcsaságuk, például ki látott már kék lovat vagy sétáló fenyőfát? - fogalmazott a kutató.
    A tervek szerint a könyvsorozatot olyan címekkel folytatják, mint a Szegény Dzsoni és Árnika, illetve a Berzsián és Dideki. A jövő évi Könyvfesztiválra jelenik meg a Négyszögletű Kerek Erdő másik két része, a Gyere haza, Mikkamakka! és Dömdö-dömdö-dömdödöm, valamint bemutatják az új Lázár Ervin-sorozat eddig megjelent köteteinek angol és német nyelvű változatát. Az angol fordításokat Andrew C. Rouse végzi, németre Wilhelm Droste és Clemens Prinz ülteti át Lázár Ervin meséit.
    Jövő tavasszal a könyvkiadó egy képeskönyvsorozatot is elindít, amelynek első darabja Lázár Ervin Foci című mesenovellája lesz.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget