Ma 2020. 2. 17, hétfő, Donát napja van.

Fehér karácsonyt jósolnak a meteorológiai honlapok

2013.12.13 09:25. - Booster

A meteorológiai honlapok és a népi megfigyelések többsége is havat jósol karácsonyra. Tóth Tamás meteorológus szerint viszont csak tíz napra előre adható megbízható előrejelzés. Ezért ő nem is mondott semmit.


Az idokep.hu időjárás-előrejelzése szerint karácsonykor esni fog a hó Szegeden. December 22-én és 23-án még közepesen felhős lesz az ég, reggel mínusz 3-4, napközben pedig plusz 1 fok várható. December 24-én azonban már erősen felhős lesz az ég Szeged felett, gyülekeznek a hófelhők, és a portál előrejelzése szerint december 25-én és 26-án havazni fog Szegeden, de azt nem jelzik, mennyi hó esik majd. A portál szerint karácsony első és második napján már csípősebbek lesznek a reggelek, mínusz 6 fok várható, és napközben sem emelkedik a hőmérséklet mínusz 1-2 fok fölé. Az idokep.hu előrejelzése szerint nemcsak Szegeden, de Budapesten, Győrben, Debrecenben és Pécsett is havazni fog karácsonykor.
 

Már csak egy kis a hó hiányzik a karácsonyi hangulathoz a Széchenyi téri vásárban is. Fotó:Karnok Csaba
Fotó:Karnok Csaba

A koponyeg.hu időjárás-előrejelzése szerint is esni fog a hó karácsonykor Szegeden, de szerintük nem december 25-én és 26-án, hanem december 22-én és 23-án. Bár 1-2 centiméter havat jeleznek előre, úgy vélik, akár nagyobb hótakaró is kialakulhat. Ezekben a napokban a maximális hőmérséklet plusz 1, a minimális pedig mínusz 5 fok lehet. Szerintük december 24-én és 25-én közepesen, illetve erősen felhős lesz az ég Szeged felett. A koponyeg.hu előrejelzése szerint nemcsak Szegeden, de Budapesten, Győrben, Debrecenben és Pécsett is várható, hogy esni fog a hó karácsonykor.
 

1963-ban 29 centi hó hullott Szegeden

Az elmúlt tíz évben, 2003 óta jellemzően fekete volt a karácsony Szegeden. 2004-ben esett 3 centiméter, 2010-ben pedig 12 centiméter hó az ünnepek alatt Szegeden. A többi évben erőlködött a tél, volt ugyan némi hó, de inkább csak foltokban. 2009-ben mérték a legmelegebbet december 25-én, akkor 17 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. A leghidegebb karácsony 2001-ben volt eddig a megyeszékhelyen, akkor mínusz 25 fokot mértek. Szegedet 1963 karácsonyán 29 centiméteres hótakaró borította be. Ez a rekord azóta sem dőlt meg.
 

Dávid Mihály nyíregyházi mérnök, magánmeteorológus több évtizede készíti el az egész évre szóló időjárás előrejelzését, az úgynevezett Dávid-naptárt az egész ország területére. A 2013-as előrejelzés szerint Dávid Mihály csapadékot és ködöt valószínűsít december 22-ére és 24-ére Délkelet-Magyarországra. A maximális hőmérséklet plusz 1, a minimális pedig mínusz 5 fok lehet a mérnök szerint.

– A megbízható időjárás-előrejelzésre alapozó döntéseket legfeljebb 10 napos időtartamra lehet előre hozni. Ezen időtartamon túl felelősségteljes, megbízható előrejelzésre egyetlen, szakmáját kellően ismerő meteorológus szakember sem tesz felelőtlen kijelentéseket – mondta lapunknak Tóth Tamás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Dél-magyarországi Regionális Központjának meteorológusa hangsúlyozta, amint a karácsonyra vonatkozólag már rendelkeznek elegendő és nagy valószínűséggel megbízható előrejelzési számítással, akkor az újság rendelkezésére állnak, és publikálják az adatokat a www.met.hu honlapon. Ezen szerdán december 17-éig adtak előrejelzést.

Amikor figyel a nép

Ha Katalin kopog, karácsony locsog – tartja a mondás. Idén plusz 2-4 fok volt Katalin napján, november 25-én. A népi megfigyelések mindenszentekhez is kötnek egy jóslatot. A mondás szerint ha mindenszenteken szép, tiszta az idő, az havas, hideg telet jósol. Idén november elsején száraz idő volt, 8–16 fok, néhány órára kisütött a nap, csapadéknak nyoma sem volt. Ha hinni lehet a népi megfigyeléseknek, hóban gazdag és meglehetősen hideg lesz az idei tél. Márton napjához, november 11-éhez is kapcsolódik jóslás. Ha ezen a napon borongós, szürke az idő, a tél is hasonlóan szürke lesz. Idén november 11-én borongós, esős idő volt.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.12 (6. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget