Ma 2020. 2. 17, hétfő, Donát napja van.

Mediterrán tél: még napokig enyhe marad a január

2014.01.05 10:28. - Booster

Olvasóink nyíló orgonáról és más virágokról küldenek képeket január első napjaiban. A fák rügyeznek, a mező zöldell. A mezőgazdaságból élők nem panaszkodnak, a havat viszont hiányolják. Bálint gazda szerint nagy baj lesz, ha megint márciusban esik a hó.


Fekete Klára - Délmagyarország napilap

– Az orgonabokrok rügyei duzzadnak, a tulipánok hajtásai előbújnak a földből – sorolta a szokatlanul enyhe tél tüneteit Bálint gazda, az ország kertésze. Az interneten közölt egy cikket arról, milyen következményekkel járhat a növényvilágban, ha továbbra is ilyen enyhe marad a tél.

A februárt még kritikusabbnak tartja a szakember. – Ilyenkor, enyhe időben megindul a nedvkeringés, a szövetek a vízfelvétel következtében fellazulnak, és a növény fagyra érzékenyebbé válik. Ha a mostani enyhe időt zord, fagyos idő követi, akkor az érzékeny virágrügyek elfagyhatnak.

A februári tavasz, márciusi tél az idei gyümölcs- és szőlőtermést semmisítheti meg. Ha a kártevők tojásai és a betegségek spórái a telet károsodás nélkül vészelik át, tavasszal nagymértékű elszaporodásukra is fel kell készülnünk – írja a szakember.
 

A tavaszias időben ˝megugrott˝ az őszi vetésű gabona is – hótakaró mentheti meg a fagyoktól. Fotó: Karnok csaba
A tavaszias időben ˝megugrott˝ az őszi vetésű gabona is – hótakaró mentheti meg a fagyoktól. Fotó: Karnok csaba

Utoljára novemberben esett

A megyében egész decemberben nem esett, és január első napjai is szárazságot hoztak – mutatja honlapján az Ativizig. Utoljára novemberben mértek 47 milliméternyi esőt a térségben (a sokéves átlag 42 milliméter). Decemberben 32, januárban 27 milliméter a lehulló csapadék sok éves átlaga: ez utóbbi adatot még behozhatjuk.
 

– Szépen bokrosodik a búza, főleg azoké, akik korán vetettek – közölte Kerekes Ferenc szőregi búzatermelő, aki nem aggódik a mediterrán klíma miatt. – Egyedül a csapadék, a téli hó hiányzik. Néztem az időjárás-előrejelzéseket: január második felére hideget jósolnak. Ha addig lesz hó, akkor a búza nagyon jól átvészeli a telet, ha nem, és csak a száraz hideg érkezik meg, megfagyhat. Persze nem egyformán: vannak növénynek, amelyek már megerősödtek, nekik nem árthatnak a fagyok.

– Szerencsére még nem indultak meg a fák, nincsenek megduzzadva a rügyek – mondta Barna András szatymazi őszibarack-termelő –, ez örömhír. A nyáron szépen megerősödtek, szerintem nem lesz probléma akkor sem, ha majd megint hidegre fordul az időjárás.

Azzal kapcsolatban, lehetne-e ilyenkor metszeni, azt válaszolta a termelő: nem szokás, egyedül a szőlőt lehetne, de inkább megvárják vele a március elejét.
 

Kedves tél, idén mondjon le! Virágzik a díszbirs Derekegyházon. Fotó: Olvasó-tudósító | Nacsa Bálintné / 2014.01.03


Gyakran van mediterrán telünk

2007. január 13-án Budapesten és országosan is megdőlt a 100 éves melegrekord, a fővárosban 15,3 fokot mértek. 2008-ban a február volt enyhébb a szokásosnál, Sándorfalván gólyát láttak az emberek. 2010 januárja „normális" volt, februárban viszont pólóra vetkőztek az emberek a szegedi Kárász után. 2011 decemberében és 2012 januárjában megint kitört a tavasz, emiatt akkor nagyon „megindultak" a fák. Majd februárban és márciusban megérkeztek a fagyok – még márciusban is mínusz 25 fokot mértek Szatymazon –, így a megye teljes őszibaracktermése odaveszett. Tavaly, 2013 januárjában és februárjában normális telünk volt, ám hosszan elnyúlt: a március 15-i hóesésre még mindenki emlékszik, valamint a hónap végi szokatlanul hideg húsvétra is. Egy évvel ezelőtt nagy károk nem keletkeztek a mezőgazdaságban, de többhetes késéssel indultak fejlődésnek a növények.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.12 (6. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget