Ma 2019. 4. 22, hétfő, Csilla napja van.

Lázár János: elkezdődött ellenem a lejárató kampány

2014.01.10 08:13. - Booster

Hódmezővásárhely - Lejárató kampányról beszélt tegnap Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, miután a hvg.hu-n megjelent: több mint 1300 hektár földet nyert a vásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amelynek legnagyobb tulajdonosa a rokona - irja a Délvilág napilap.


Több mint 1300 hektár földet nyert a vásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amelynek legnagyobb tulajdonosa Lázár János rokona – jelent meg tegnap a hvg.hu-n. Az internetes oldal az Opten cégadatbázisra hivatkozva közölte: a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek 3 magánszemély a tulajdonosa, köztük Gyapjas Károly, aki Lázár János édesanyjának unokatestvére. A cég, valamint az ellenőrzése alá tartozó korlátolt felelősségű társaságok az állami földbérletpályázatokon eddig 27 pályázatot nyertek a hvg.hu szerint

– Érezhetően elkezdődött ellenem egy lejárató kampány. Ennek legújabb példái a vásárhelyi földpályázatok körül megjelenő, valótlanságokat tartalmazó ellenzéki támadások – nyilatkozta tegnap az MTI-nek Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

– A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. kiemelten fontos szerepet tölt be a magyar mezőgazdaságban, a magyar fűszerpaprika-termesztés 40 százalékát adja és integrálja. A vállalkozás jelentős állatállománnyal rendelkezik, több mint 2000 szarvasmarhát tart, évente 12 millió liter tejet biztosít – tette hozzá. Lázár elmondta: hosszú ideig maga is tagja volt a cég igazgatóságának, de mindig a munkavállalói részvényprogram tagjai választották meg elsöprő többséggel. Közölte: jelenleg a társaság részvényeinek 2 százalékát tulajdonolja.
 

Földmutyit emleget az ellenzék

Az LMP a Fidesz vidékstratégiájának megcsúfolásának tartja az ügyet, a Jobbik szerint a Fidesz ócska és átlátszó trükkökkel próbálja meg elkendőzni a földmutyikat, az MSZP úgy vélte: látszik, hogy az Orbán-kormány földpályázatai egyáltalán nem a vidéki kisembernek szóltak – reagáltak sajtóközleményükben a pártok.
 

– Gyapjas Károly igazgató valóban közeli rokonom – mondta a politikus. Hozzátette: rokona több mint 45 éve dolgozik a társaságnál, és mára főrészvényesévé is vált, ez a cég az első munkahelye. A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nél csaknem 170 helyi munkavállaló dolgozik, és azon kevés mezőgazdasági vállalatok közé tartozik, amelynél még soha nem volt elbocsátás. Korábban a cégcsoport mintegy 2500 hektárnyi állami földterületen gazdálkodott, mostani pályázaton 1365 hektárnyi termőföldet nyert el, amelyből 1123 hektárra egyedül pályázott – ismertette Lázár János. Kijelentette: a zrt. minden pályázatába betekintést enged, honlapján is elérhetővé teszi majd. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sajtó által említett szintén vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. által használt termőföldekre például tízszeres a túljelentkezés.

Kerestük tegnap Gyapjas Károlyt. A cég titkárságán azt mondták, hétfő reggel lesz. Később azt javasolták: felesleges több kört futni, mert az igazgató úr több évtizede van a cégnél, de eddig még senkinek sem nyilatkozott. Raskó György agrár-nagyvállalkozó, a cég igazgatósági tagja viszont a hvg.hu-nak azt mondta, a földbérletpályázatokat ők is megsínylik. Arra készülnek, hogy az eddigi 1800 hektár állami bérletből elveszítenek 600 hektárt.

Antal Gábor, a szintén vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója nem akart reagálni addig, amíg nem zárultak le a pályázatok – a hvg.hu szerint Algyőn és Hódmezővásárhelyen, ahol művelt földrészleteket, az eddig kihirdetett 47 pályázaton sorra elbuktak. A vezérigazgató korábban azt mondta lapunknak, nem tudja megjósolni, hogy sikeres lesz-e a pályázatuk, de újra pályáztak. Mindenképpen folytatni szeretnék a tevékenységüket. Az más kérdés, ha 2017 őszétől nem termelhetnek állami földön, hogyan oldják meg. A Hód-Mezőgazda egyébként jelenleg mintegy 5400 hektár szántón gazdálkodik, amelyből 3400 hektár állami szántóterület és 1000 hektár legelő, 2000 hektár szántót magánszemélyektől bérelnek.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Irányár Megyei Hirdető 2019.04.17. 15.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget