Ma 2020. 8. 9, , Emőd napja van.

Megkapta az építési engedélyt az M4-es autópálya

2014.01.21 07:53. - Booster

A hatóságok megadták az építési engedélyt az M4-es autópálya M0-ás autóút és Cegléd közötti szakaszának megépítésére. Már csak az a kérdés, hogy mikor és miből épül meg ez a szakasz.


grafika: regiolapok.hu

grafika: regiolapok.hu

Hosszas egyeztetés és engedélyezési sorozat eredményeképpen született meg 2014. január 13-án az M4-es autópálya építési engedélye az M0-ás autóút és Cegléd közötti szakaszára. A régóta várt M4-es autópálya-építés Pest megyei szakasza a kiemelkedő forgalom és a sok baleset miatt mind a helyben lakók, mind a szakértők szerint az ország egyik legsürgetőbb beruházása.
A tervek szerint a következő, 2014 és 2020 közötti uniós tervpályázatban lesz arra lehetőség, hogy az autópálya megépítéséhez forrásokra pályázzon az ország és megépüljön a Pest megyén és Jász-Nagykun-Szolnok megyén is áthaladó M4-es autópályának ez a szakasza is, amely a térség közlekedéshálózata és a területszerkezet fejlődése szempontjából is kulcsfontosságú.

Az építési engedély megtekintéséhez kattintson ide!

M4
Abonynál már épül az M4-es

2013. októberében jelentette be a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., hogy megkezdődik M4-es autópálya építését Abony és Fegyvernek közötti szakaszon, a kivitelezés nettó összege mintegy 111 milliárd forint.

A 29 kilométeres autópálya három részben épül, az első az Abony és a Tisza közötti 13,4 kilométeres, a második a Tisza-hidat magában foglaló 2,3 kilométeres, a harmadik pedig a Fegyvernekig tartó mintegy 13,2 kilométeres szakasz.
A 13,4 kilométer hosszú szakasz nyertes kivitelezője a CHSM Konzorcium (Colas Hungária Zrt. és Swietelsky Magyarország Kft.), a kivitelezés nettó összege 46,7 milliárd forint. A második szakasz nyertese az Acél-Híd Konzorcium, a kivitelezés összege mintegy nettó 32,6 milliárd forint. A Fegyvernekig tartó 13,2 kilométeres szakasz építtetője a Strabag Általános Építő Kft., a kivitelezés nettó összege 31,5 milliárd forint.

Az Abony és a Tisza közötti kétszer kétsávos és leállósávos úton 13 műtárgy, egy kétoldali komplex és egy kétoldali egyszerű autópálya-pihenő, valamint két csomópont és kilenc különszintű keresztezés lesz.
A munkaterületből 9 kilométer a Zagyva és a Tisza folyók közé esik, itt a kivitelezőnek végig ár- és Natura 2000-es területen kell dolgoznia, a talajviszonyok az útépítés szempontjából nagyon kedvezőtlenek. Ahhoz, hogy autópályához alkalmas, megfelelő teherbíró képességű altalajt lehessen előállítani, több mint 2,2 millió köbméter földmunkára van szükség, amelynek kivitelezési költsége csaknem 12,5 milliárd forint – közölte a NIF.

A második szakasz egy 416 méter hosszú ártéri hidat, egy 756 méteres új Tisza-hidat és egy kisebb pályahidat tartalmaz. A talajviszonyok itt is nagyon speciálisak, mert a nyomvonal a Tisza árterületén halad. Ezért töltésalapozást kell végezni, amely szükséges a kellő teherbírású altalajhoz. A három híd költsége nettó 22,3 milliárd forint.

A Tiszától Fegyvernekig tartó szakasz kétszer kétsávos lesz, elválasztó sávval, leállósávval. A szakaszon két csomópont, 11 műtárgy, 20 kilométer földút, 5 kilométer országos közút, 6 kilométer zajárnyékoló fal épül.

A Tisza és a Tisza holtágának közelsége miatt a talajviszonyok itt is nagyon kedvezőtlenek az útépítés szempontjából, a jelentős belvíz miatt a földmunka és a vízelvezetés, valamint a víztelenítés a kivitelezési költség harmadát teszi ki, azaz csaknem 10 milliárd forintot – áll a közleményben.

A NIF októberben átadta mindhárom munkaterületet a nyertes vállalkozóknak. A beruházás az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Programja (KÖZOP) keretében valósul meg, uniós források felhasználásával.

http://www.vecseshirek.hu

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget