Ma 2020. 10. 28, szerda, Simon napja van.

Rendezvénysorozattal ünneplik a szolnoki múzeum és könyvtár nyolcvan éves születésnapját

2014.01.21 14:58. - Kovács Janka

Nyolc évtized nyolc hónap címmel ünnepi programsorozat tartanak a szolnoki könyvtárban és a múzeumban, a két intézmény 80. születésnapja alkalmából.

Hirdetés

    A szolnoki Damjanich múzeum és a Verseghy nevét viselő könyvtár elődjét Szolnok Város Közkönyvtára és Múzeumi Gyűjtőhelye elnevezéssel 1934. november 11-én alapította meg Balogh Béla gimnáziumi és egyetemi tanár, kutató a Táncsics út 1. szám alatti épület pincerészében - emlékeztetett Horváth László múzeumigazgató az eseményeket beharangozó keddi sajtótájékoztatón. 
    Akkor még a könyvtár és a múzeum egyként működött egészen 1951-ig, és nem csak évtizedekkel ezelőtt, hanem azóta is számos közös rendezvényt tartott a két intézmény - tette hozzá. 
    Lászlóné Nagy Ilona könyvtárigazgató jelezte: az idei esztendő több más évfordulót is tartogat. Az ünnepi könyvhét, a holokauszt emlékév, az I. világháború kitörésének századik esztendeje, a II. világháború kitörésének 75., befejezésének 70. évfordulója szintén 2014-ben lesz. Emellett 60 évvel ezelőtt vette fel a könyvtár a Verseghy nevet, 40 éve nyitotta meg kapuit a hang- és videótár, valamint 20 évvel ezelőtt alakították meg irodalmat és tudományt kedvelő értelmiségiek a Verseghy Kört.
    Az intézmények vetélkedőkkel, kiállításokkal, előadásokkal és évközi meglepetésekkel kívánják emlékezetessé tenni az esztendőt. Időszaki kiállítás nyílik majd többek között az elmúlt 10 év múzeumi szerzeményeiből, és olyan vetélkedő is indul a diákoknak, amely a múzeumi és könyvtári ismereteik elmélyítésére kínál lehetőséget. 
    Az ünnepi év január 22-én 14 órakor a könyvtárban Meister Éva hazafias költészetet bemutató előadásával indul, majd 16 órától a múzeumban a Műgyűjtők féltett ritkaságai című tárlatot nyitják meg. 
    A magyar kultúra napja alkalmából, január 23-án Tiszai Lajos újságíróra emlékeznek az írásait összegző, A krónikás című könyv bemutatójával. Az rendezvénysorozatot november 11-én zárják majd a Táncsics úton, és az 1. szám alatti épület falára emléktáblát helyeznek el.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget