Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Fotósok titokban megmászták Kína építés alatt álló legmagasabb épületét

2014.02.13 10:59. - Kovács Janka

A kínai holdújév ideje alatti pihenőt kihasználva két orosz fotós titokban megmászta az építés alatt álló, akkor 603 méter magas Sanghaj Tornyot.

Hirdetés

    A kalandról Vagyim Makhorov és Vitalij Raszkalov szerdán számolt be blogjukon, valamint töltött fel rövidfilmet különböző videómegosztó portálokra. A beszámoló szerint a páros a kínai holdújév alatti építkezési szünetet kihasználva január 31-én este indult felfelé a Sanghaj Tornyon (Sanghaj Csonghszin Tasa) felfelé, amely január 27-én "lépte túl" a 603 méteres magasságot. A két fotós külső és belső lépcsőkön, darukon, állványokon át két óra alatt ért fel az épület 120. emeletére. 
    A videó tanúsága szerint különösebb biztosító berendezés nélkül útjukra induló fotósok ennél is tovább mentek, és a legfelsőbb kész emelet tetejéből kinyúló rámpákra is rámerészkedtek. Az orosz páros az egész éjszakát a magasban töltötte, és a 18 óra alatt nemcsak a város egyik jelképének számító, 432 méter magas Sanghaji Pénzügyi Világközpontot és a 370 méteres Jin Mao Tornyot örökítették meg sosem látott képeken, hanem a napfelkeltét, a felhők vonulását is dokumentálták. 
    A képek és videók gyorsan elterjedtek a kínai interneten, ahol a legtöbb hozzászóló "elképesztőnek", "lenyűgözőnek" nevezte a látványt. 
    Egyelőre nem tudni, hogy a torony építtetője tervez-e jogi lépést a felhőkarcoló-mászók illegális akciójának megbüntetésére.
    A párosnak nem a sanghaji volt az első kalandja, korábban a kölni dómot, a gízai piramisokat vagy a párizsi Eiffel-tornyot is megmászták.
    A 2015 elejére elkészülő, 632 méter magasságúra tervezett Sanghaj Torony elkészültekor a 600 méteres Kanton Tornyot maga mögé utasítva Kína legmagasabb épülete lesz, a világon pedig csupán a dubaji Burdzs Kalifa (Burj Khalifa) szárnyalja majd túl. A kelet-kínai metropolisz legújabb felhőkarcolója 121 emeleten összesen 381,6 ezer négyzetmétert fed majd le, irodáiban, vendéglátó egységeiben, szállodájában várhatóan 16 ezren fognak dolgozni.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget