Ma 2018. 11. 18, , Jenő napja van.

Pert nyert a devizahiteles autós

2014.02.21 14:06. - Booster

Pert nyert Bihari Krisztina ügyvédnő a Fővárosi Törvényszéken. De mit jelent ez az adósoknak? Mennyit és hogyan fizetnek a svájcifrank-alapú hitelre vásárolt autók tulajdonosai, ha a szerződésüket érvénytelennek nyilvánította a bíróság? Ennek jártunk utána.


Segesvári Csaba - Délmagyarország napilap

Semmissé nyilvánított egy autóhitel-szerződést a minap a Fővárosi Törvényszék. A jogerős ítélet szerint az MKB Euroleasing Zrt. és a Bihari Krisztina ügyvédnő által képviselt alperes között létrejött kölcsönszerződés valójában nem is jött létre, mivel a hitelt nem a pénzintézet meghatalmazott képviselője írta alá.

Attól, hogy az autóhitel-szerződés érvénytelen, a kölcsön nem tűnik el. – Az esetek zömében a pénzintézet részéről nem az aláírásra jogosult képviselő írta alá a szerződéseket, így azok a magyar jogrend szerint alaki hiba miatt nem jöttek létre. Ezen az utólagos jóváhagyás sem változtat – mondta lapunknak Bihari Krisztina. Kifejtette: a 2010 előtt hatályos törvényi szabályozás szerint alapvetően kétféleképpen járhattak el a pénzintézetek képviseletében az autókereskedők. Az egyik esetben a kereskedő aláírhatta a bank nevében a hitelszerződést, a másikban csupán összehozhatta a pénzintézetet és az ügyfelet. A szegedi ügyvédnő a konkrét esetről elmondta, ügyfele 3,3 millió forint kölcsönt vett fel az MKB Euroleasing Zrt.-től, az elmúlt évek alatt több mint 9 milliót fizetett vissza. Az autót időközben ellopták, majd a pénzintézet újabb követeléssel állt elő.
 

Autópiac. A kockázatviseléssel is legyen tisztában az, aki hitelre vásárol. Fotó: Segesvári csaba
Autópiac. A kockázatviseléssel is legyen tisztában az, aki hitelre vásárol. Fotó: Segesvári csaba


– Az ügyfél a kölcsönkapott 3,3 millió forinttal és annak jegybanki alapkamattal növelt összegével tartozik – mert a devizaalapú szerződés nem jött létre, a banknak csak a kölcsön kapott forint összeggel tartozik. Ez messze nem 9 millió forint, a két összeg különbségével a feleknek még el kell számolniuk – magyarázta a semmisség következményét Bihari Krisztina. Elárulta, két évvel ezelőtt Szegeden egy hasonló ügyben szintén érvénytelenséget megállapító ítélet született. – A kölcsönkapott pénzt a polgári törvénykönyvnek megfelelően vissza kell fizetni. Ez nem a Harry Potter irodája, ahol a kötelezettség egy varázsütésre eltűnik. Soha nem vállalok úgy ügyet, hogy azt mondanám: nem kell fizetni. Sajnos vannak olyan ügyvédek, akik nemfizetésre biztatják az ügyfelet, ami súlyos károkat okoz – magyarázta Bihari Krisztina.

Bihari Krisztina állítja, az olyan szabályosan aláírt szerződéseket is meg lehet támadni, ahol a szerződési feltételek hiányosak. Emiatt a kamatszámítás nem tisztázott. – Több esetben a szerződés érvényes marad, de az elszámolással mégis nyerünk. A legtöbb ügyfél csak annyit kér: ne kelljen többet fizetni, mint amiről az eredeti feltételek szóltak – fogalmazott az ügyvédnő. Hozzátette, az árfolyamkülönbséget minden esetben meg kell fizetni, méghozzá a napi deviza-eladási árfolyamon. – Valóban senki sem kényszerítette a vásárlókat a hitelfelvételre, felelősebben is kellett volna gondolkodni. Ugyanakkor az nem járja, hogy az árfolyam-, a kamat- és minden egyéb kockázatot egyedül az adós visel – vélekedett Bihari Krisztina.

A pereskedés viszont sok idő. Az ügyvédnő állítása szerint első ügyeire még 4 év után sem került pont. Azt mondja, a jogerős ítéletek felgyorsítják az eljárásokat, így egy-egy újabb autóhitelper 1-1,5 év alatt lezajlódhat. Erre nagy szükség volna, ugyanis a Szegedi Törvényszék adatai szerint a devizaalapú kölcsön, illetve lízingszerződésből eredő követelés alapján folyamatban lévő perek száma jelenleg 691.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget