Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Libák mentették meg a megbecstelenítéstől

2014.02.25 16:38. - Booster

Leleményességének és a libáknak köszönheti a vásárhelyi Kiss Jánosné, hogy a második világháború alatt nem becstelenítették meg a megszálló katonák. Juszka – ahogy akkor szólították – 16 évesen lett szolgáló a mártélyi tanyavilágban. Gazdasszonya sejtette, mi vár rá, amikor megérkeztek a katonák, magára hagyta a fiatal lányt, aki iszonyatosan félt.

Hirdetés

T.A. - Délvilág napilap

– Lekaptam a szandálomat, és futottam, ahogy a lábam bírta – idézte fel a vásárhelyi Kiss Jánosné, Jusztika néni, hogyan menekült meg a második világháborúban attól, hogy katonák megbecstelenítsék. A ma már 86 éves olvasónk lapunk korábbi cikke kapcsán kereste fel szerkesztőségünket. Elhallgatott gyalázat címmel dokumentumfilm készült a megszálló szovjetek erőszakos tetteiről. Jusztika néni, vagy ahogy akkor, 16 éves cselédlányként hívta gazdasszonya, Juszka a mártélyi tanyavilágban, egy kisbirtokon szolgált. Édesapja halála után került oda, 1944-ben. A fiatal lány segíteni szeretett volna édesanyján és húgán, ezért vállalt munkát. A jószágokat, lovat, teheneket, libát, pulykát gondozta.

– Többször is jártak katonák a tanyánkban, ahol az öreg gazda házaspárral és 35 éves lányukkal éltünk, akinek a férjét akkor már elhurcolták a frontra. Nagyon féltünk az egyenruhásoktól, azt sem tudtuk, milyen nemzetiségűek, románok vagy szovjetek. Mindent vittek, ami megtetszett nekik. Emlékszem, az egyik katonán női csipke hálóing volt, a zubbony alatt – mesélte az idős asszony.

– Éppen reggeliztünk, amikor újra két katona jelent meg. Mint akik otthon lennének, tojásokat hoztak ki a kamrából, és elmutogatták, a fiatal gazdasszony süsse meg nekik. Miután jóllaktak, távoztak. Ebéd után viszont visszajöttek. Az istáló előtt magoltam a tököt, ők meg a háziakkal próbáltak kommunikálni. Egyszer csak kijött hozzám a gazdasszony, hogy ő nagyon fél, és átmegy a közeli tanyába, ahol a rokonai répát szedtek a földön. Sejtette, mi vár rám, magamra hagyott. Nemsokára odajött hozzám az egyik katona, és barátságosan mutogatva invitált be a házba. Tudtam én nagyon jól, mit akar. Iszonyatosan féltem, de nem mutattam. El nem szaladhattam, mert utolért volna. Erőltetett mosollyal mutogattam neki, hogy még van dolgom, majd utána megyek. Eszem ágában sem volt, csak azt akartam, elmenjen mellőlem – magyarázta Kiss Jánosné.
 

A vásárhelyi Kiss Jánosné 16 évesen állt cselédnek a mártélyi tanyavilágban. A szerző felvétele
A vásárhelyi Kiss Jánosné 16 évesen állt cselédnek a mártélyi tanyavilágban. A szerző felvétele


Szerencséjére éppen akkor tódult be az udvarba mintegy 30 liba. Jusztika néni úgy tett, mintha a szárnyasokat terelné ki. Amikor az ól takarásába ért, uzsgyi, futásnak eredt.

– Csak a leleményességemen múlt, hogy megúsztam. Rohantam a répaszedőkhöz. A két katona nem érte be ennyivel. A közeli tanyában próbálkoztak, ahol akkor csak a vak édesapa és a 30 év körüli lánya volt. Soha sem felejtem el Juliska sivalkodását. Mi is hallottuk a répaföldön, a lány édesanyja is ott volt, aki rohant vissza, amikor meghallotta az iszonyatos hangokat. Egy másik tanyából egy férfi is hallotta az ordibálást, ő is futott, ahogy csak bírt. Mai napig nem tudom, meddig jutottak Juliskával a katonák, soha nem beszélt erről. Azt sem tudom, hogy szovjetek vagy románok voltak-e, de szörnyű volt. A mai fiatalok el sem tudják képzelni, mit éltünk akkor át – jegyezte meg Jusztika néni.

Akadtak olyan asszonyok is, akik önként adták oda magukat a megszállóknak. Kiss Jánosné azt mondta, ő is ismert ilyen nőt. Férje a fronton volt, egyedül nevelte 5 éves kisfiát, a katonák pedig a szolgálataiért cserébe a másoktól ellopott ajándékokkal kedveskedtek neki.

– Évekkel később találkoztam a rokonaival. Kíváncsi voltam, mi lett vele. Csak annyit tudtam meg, eltűnt a környékről, valószínűleg Budapestre költözött – jegyezte meg az idős asszony.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget