Ma 2019. 1. 20, , Sebestyén napja van.

Ukrán válság - Rendkívüli EU-külügyminiszteri tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben

2014.03.01 21:48. - Kovács Janka

Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben az EU-országok külügyminiszterei az ukrajnai helyzet miatt - közölték szombaton diplomaták az unió székhelyén.


    Előzőleg az orosz parlament felsőháza jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kérelmét, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.
    Az uniós válságtanácskozás a tervek szerint hétfőn 13 órakor kezdődik.
    Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombat este felszólította Oroszországot, hogy ne éljen a csapatküldésre vonatkozó felhatalmazással, hanem "békés úton képviselje nézeteit". "Ukrajna egységét, szuverennitását és területi sérthetetlenségét mindenkor tiszteletben kell tartania valamennyi félnek" - tette hozzá. Sajnálatának adott hangot az orosz parlamenti felhatalmazás miatt és a feszültség "elfogadhatatlan kiéleződésének" nevezte azt. 
    Előzőleg - még azelőtt, hogy Putyin előterjesztette volna a fegyveres erő alkalmazására vonatkozó kérelmét - Brüsszelben közzétették José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének Berlinben elhangzott beszédét, amelyben az uniós intézmény vezetője megdöbbenésének adott hangot az ukrán szuverenitás - akkor még csak állítólagos - megsértéséről szóló hírek miatt. 
    "Ezek olyan események, amelyeket elképzelhetetlennek véltünk a XXI. században az európai kontinensen. A krími kihívást Ukrajna egységének és szuverenitásának tiszteletben tartása mellett kell megválaszolni' - mondta Barroso, és reményének adott hangot, hogy a nemzetközi közösség fellép ezen elvek védelmében, és garantálni tudja a regionális, illetve nemzetközi békét.
    Barroso szerint Európában az elmúlt hatvan évben megtanulták, hogy a sokféleségre nem az elkülönülés és az elkülönítés a válasz.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget