Ma 2020. 8. 12, szerda, Klára napja van.

Rendőrök mentették meg a devizaadós autóst

2014.03.19 16:36. - Booster

Egész nap követték, majd egy gyorsétteremnél a parkolóba szorították a behajtók Majoros Gabriellát. A szegedi gépjárművezető-oktatót megdöbbentette az eljárás. Az ügyvéd szerint a behajtó nem fenyegethet.


Segesvári Csaba - Délmagyarország napilap

– Az egyik budapesti gyorsétteremnél parkoltam, mire a kocsihoz visszaértem, két marcona legény állta utamat. Azt mondták: a hitelt nyújtó pénzintézet megbízásából elvinnék az autómat – kezdte megdöbbentő történetét a szegedi Majoros Gabriella. A gépjárművezető-oktatóról korábban megírtuk: svájci frank alapú hitelre vásárolt autójának kezdeti 38 ezer forintos törlesztőrészlete 82 ezerre ugrott, a pénzintézet a szerződést felmondta. Egyezkedni próbált a bankkal, sikertelenül. Egy éve pereskednek, miközben az oktató 4 és fél évig pontosan fizette hitelét.
 

Módosíthatók a devizahitel-szerződések

Törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB) a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezés nyilvános kihirdetésén tegnap. Hozzátették, nem lehet az összes veszteséget a bankok nyakába varrni. Piaci elemzők szerint az AB határozata lehetőséget ad arra, hogy az Országgyűlés olyan törvényt hozzon, amellyel visszamenőleges hatállyal módosíthatja a devizahitel-szerződéseket. Horváth Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője hangsúlyozta, a választások előtti időszakban már nem várható végleges döntés a kormány részéről.
 

– Két autóval lezárták a parkolót, nem engedtek ki. Beszálltam az autóba, magamra zártam az ajtót, közben kihívtam a rendőröket – folytatta történetét. – Amíg a rendőrök kiértek, a behajtók elmondták, egész nap követtek. Reggel óta figyelték, mikor merre járok. Ez több mint ijesztő – mondta Majoros Gabriella. Hozzátette, a rendőrök több mint kétórás győzködésére a behajtók útjára engedték. – Mi történik, ha nem érek vissza? Ellopják a kocsit? Akkor se autó, se munka – panaszkodott az oktató.

MNB adatai szerint a devizaalapú autóhitelek harmadát késve fizetik az adósok. A hitelt nyújtó pénzintézetek a hosszadalmas bírósági eljárás helyett behajtókat fogadnak, így az adós már nem a banknak, hanem egy újabb cégnek tartozik.

– Nincs joguk elvinni az autót – hangsúlyozta Bihari Krisztina. A szegedi ügyvédnő kifejtette, az autóhitel egy kölcsönszerződés, ahol nincs végrehajtható okirat. Így az autót csak bírósági ítélet után lehetne elvinni, a gyakorlat viszont mást mutat. – A behajtó egy megbízott, pont annyi joga van, mint a szomszéd asszonynak. Nem léphet fel fenyegetőleg, nem önbíráskodhat. Ennek ellenére a behajtók végrehajtóként lépnek fel, ami jogszerűtlen – magyarázta Bihari Krisztina. Az ügyvédnő elmondta, jogerősen már pert nyert egy olyan pénzintézettel szemben, amely behajtóval vitette el az autót.

– Ha valakit feltartanak, az a személyi szabadság korlátozása. Az autós hívjon rendőrt – javasolta Bihari Krisztina.
 

Majoros Gabriella kis híján elveszítette munkaeszközét is – jogszerűtlenül. Fotó: Segesvári Csaba
Majoros Gabriella kis híján elveszítette munkaeszközét is – jogszerűtlenül.
Fotó: Segesvári Csaba


A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamarától megtudtuk, a bírósági végrehajtó hivatalos személy, intézkedései mindenkire kötelezőek. A végrehajtó átvizsgálhatja az adós lakását, bútorát, felnyithatja a lezárt helyiségeket, bútorokat, de nem motozhat. A kamara hangsúlyozza, a behajtó nem végrehajtó, így nem gyakorolhat semmiféle kényszert. Hozzátették, a végrehajtók csak és kizárólag törvényes eszközökkel dolgoznak.

A behajtókat viszont egyáltalán nem kötik előírások. A behajtói tevékenység jelenleg nincs engedélyhez kötve, a tevékenykedő cégek kötelezettségei és jogai nincsenek egységesítve, szükséges képzettség és szakmai háttér nincs előírva.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget