Ma 2018. 11. 15, csütörtök, Albert, Lipót napja van.

Átadták a tiszai árvízvédelmi beruházás keretében elkészült új sétányszakaszt Szolnokon

2014.03.24 08:24. - Kovács Janka

Átadták szombaton, a víz világnapján a csaknem 2,4 milliárd forint értékű szolnoki tiszai árvízvédelmi beruházás keretében elkészült Béres József sétány Tiszavirág híd és a vízirendészeti kapitányság közötti szakaszát.


    Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője a mintegy 250 méter hosszú sétányszakasz mentett oldali részének átadásakor elmondta: a nagyszabású projekt 2012-es kezdetén az építők arra tettek ígéretet, hogy a kivitelezést a város életének minél kisebb zavarásával végzik el, és amint befejeznek egy-egy jelentősebb részmunkát, a létesítményt visszaadják a szolnokiaknak.
    Ennek az ígéretnek a jegyében nyitották meg tavaly nyáron a projekt első ütemében elkészült 150 méter hosszú Zagyva-torkolati sétányt - emlékeztetett a vízügyi igazgató.    
    Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester arról beszélt: az árvízvédelmi projekt mindenekelőtt arra hivatott, hogy a várost megóvja a Tisza áradásakor, és garantálja az ott lakók biztonságát. Mivel építményei egyben turisztikai látványosságokat nyújtanak, remélhetően turizmusélénkítő hatása is lesz - jegyezte meg.
    Kitért arra, hogy a projekt tervezésébe a várost is bevonták, és ennek köszönhetően a sétányt szélesítik, növelve ezzel a kerékpározásra alkalmas területet, két helyen nagylépcsős vasbeton rézsűburkolatot alakítanak ki. Az egyik a mostani sétányszakaszon már elkészült, itt nézőtér alakítható ki a Tisza-parton tartandó városi rendezvényekhez - tette hozzá.     
    Az Európai Unió 100 százalékos támogatását élvező árvízvédelmi projekt az Új Széchenyi Terv keretében 2012 nyarának végén kezdődött meg és várhatóan 2014 őszére fejeződik be. A fejlesztés egy részét Szolnokon a Tisza-parti sétányon a vízi rendőrség és a Tisza-híd, valamint a Tisza-híd és a Zagyva-híd közötti szakaszon végzik el, a tervezett műszaki megoldások illeszkednek az évek óta tartó belterületi árvízvédelmi rekonstrukciók műszaki-esztétikai rendszerébe.
    A belvárosi szakaszokon túl a projektben az iparterületi árvízvédelmi fővédvonal előírás szerinti kiépítése is szerepel, ennek részeként megerősítik a jelenlegi földműveket, illetve azokat új nyomvonalra helyezik át. Az új nyomvonal a városi szennyvíztisztító-telep előtt húzódik, hogy így kellő védelmet nyújthasson áradás esetén a város fontos közművének.
 
MTI
 
Kép: szolnok.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget