Ma 2018. 10. 19, péntek, Nándor napja van.

A háztáji gazdálkodást támogatják Szolnokon

2014.04.30 09:27. - Kovács Janka

A Váci Egyházmegye a "Vetőmagot kapunk - adunk!" program keretében a rászoruló családoknak adományozott vetőmagot.


Dr. Beer Miklós megyéspüspök a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodával karöltve immáron második éve segít újraindítani vidéki településeken a háztáji gazdálkodást. 
A program szociális helyzetük alapján rászoruló embereknek, szervezeteknek nyújt segítséget az öngondoskodás, önellátás képességének elérésében, melynek programszerű megszervezéséhez és népszerűsítéséhez idén 12 település, illetve önkormányzat, köztük Szolnok csatlakozott. 
 
A Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda 2013. februári megalakulását követő hónapokban sikeres kiskerti programot indított a HIFA Egyesület támogatásával, melynek kapcsán elsősorban rászoruló – jellemzően cigány/roma nemzetiséghez tartozó – családok, illetve önkormányzati fenntartású kisgazdaságok részére juttattak ingyenesen élelmiszer-vetőmagokat.
 
A program országos kiszélesítése során olyan együttműködéseket alakítottak ki, melyek tevékenységükben, szellemiségükben partnereik lehetnek a szakmai célok megvalósítása során.
 
SZMJV Integrációs Programja mind célkitűzéseiben, mind szakmai eszközrendszerében szorosan illeszkedik a Váci egyházmegyei kezdeményezéshez, amelynek keretében Szolnokon már volt korábban is hasonló aktív szociálpolitikai kísérleti program.
 
Az előzetes felmérésen alapuló igények alapján, 2014. április 15-én Szolnokra érkezett az ajándékba kapott vetőmagokból álló támogatás, melyek tartalmát a HIFA biztosította.
A támogatás kedvezményezettekhez történő eljuttatására 2014. április 30-án kerül sor Szalay Ferenc SZMJV Polgármestere, a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda koordinátora Somorjai Gergely, Vincze Lajos SZMJVÖ Integrációs Munkacsoport elnöke, és Kozák Ferenc Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke személyes közreműködésével.
A jelenlegi programba 10 - ebből 5 cigány/roma nemzetiségű - rászoruló szolnoki család került, melyek kellő eltökéltséget éreznek a konyhakerti műveléshez, és partnerséget vállalnak a támogatók céljainak megvalósításában. A kedvezményezettek kiválasztását SZMJV Önkormányzata, SZMJV Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a SZKTT Humán Szolgáltató Központ végezte.
A vetőmag-csomagok 26 fajta alapvető élelmiszernek tekinthető konyhakerti növény szaporítóanyagát tartalmazza, melyek mellett, kellő vetőterület rendelkezésre állása esetén, további 13 fajta vetőmagból választhatnak a támogatásban részesülők.
 
A település képviselői nagyon örültek, hogy idén csatlakozhatott Szolnok ebbe a programba, mivel manapság nagyon nagy szükség van hasonló kezdeményezésekre, hogy a vidéki gazdálkodás lehetősége többek számára ismét megnyíljon.
A rászoruló családok számára ez a program kiváló alkalmat nyújt arra, hogy saját kis kertjükben tudják megtermelni a családi fogyasztáshoz szükséges zöldségeket. 
A bevetett területek gondozását 3 alkalommal ellenőrizik a segítő szakemberek, hogy megfelelően fejlődnek-e az elültetett vetőmagok és amennyiben szükséges, növényápolási tanácsot is adnak.
 
- sajtóközlemény


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.10.17. 41.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget