Ma 2020. 6. 4, csütörtök, Bulcsú napja van.

Emelik a vízszintet a Tisza-tónál

2014.05.08 11:27. - Kovács Janka

Néhány napos szünet után ismét életbe léptetik a korábban elhatározott kísérleti üzemrendet a Tisza-tónál, és a mesterséges síkvidéki tározó vízszintjét várhatóan péntekre a 750 centiméteres vízállásra növelik - közölte a Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszmérnöke szerdán az MTI-vel.

Hirdetés

MTI
 
    A kísérleti üzemrend a Kisköre-felsőn jegyzett 750 centiméteres vízállással április 24-től működött a 124 négyzetkilométer nagyságú tározótavon. Ennek előzménye, hogy a tó halászati hasznosítója jelezte, hogy egy, az átlagosnál magasabb Tisza-tavi vízszint halélettani szempontból előnyös lenne a pontyívás időszakában. Emellett a betározott többlet vízkészlet megkönnyítheti az esetlegesen megnövekvő öntözővíz igények kielégítését is.  
    A kísérleti üzemrendben működő Tisza-tó déli medencéiben azonban a május 4-i viharos időjárás miatt mintegy 20 centiméteres túlduzzasztás alakult ki. A Kötivizig a bejelentés után azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, a vízerőművön és duzzasztóművön keresztül a 735 centiméteres értékig csökkentette a vízszintet.  
    Fejes Lőrinc tájékoztatása szerint ezt követően a Kötivizig kikérte a Tisza-tó hasznosításában résztvevő szervezetek véleményét a kísérleti üzemrendről, és a megkérdezettek nagyobb része egyetértett folytatásával. 
    Ennek alapján az érkező vízhozamok és a hidrometeorológiai előrejelzések alapján május 31-ig a kísérleti üzemrend lesz érvényben. A magasabb vízszinttartás során a szakemberek fokozott figyelemmel kísérik majd a szélelőrejelzést, és egy árhullám esetén a tározó előürítését azonnal megkezdik. 
    A korábbiakban engedélyezettnek megfelelően, a kísérleti üzemmód június 1-ig tart, utána visszaáll a Kisköre-felső vízmércén mért 735 centiméteres vízszint.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.06.03 (21. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget