Ma 2018. 11. 18, , Jenő napja van.

Az oroszlánkölykök olyanok, mint a kisbabák: csak esznek és alszanak

2014.05.29 14:35. - Kovács Janka

Az abonyi fehér oroszlánkölykök, Nala és fivére Mombasa Olaszországban születtek, április elsején. A kisoroszlánok nagyon rossz állapotban kerültek ide édesanyjuk miatt, de most már nagy pocakkal fedezik fel az állatkert világát.


A temérdek kölyökoroszlános képért csupán kattintson a képre!

Két fehér, talán a macskánál is nagyobb méretű „csöppséget” hozott ki etetésre Tóth Tibor, az Abonyi Magán Zoo vezetője, miután felébredtek az egész világon igen ritka fehér oroszlánok. A kicsik éhesen és az alvástól még kómás fejjel szopizták az uzsonnai tejüket, majd kicsit megilletődve álldogáltak az érdeklődők előtt. Persze a kezdeti szégyenlősség után hamarosan elkezdték a birkózásukat. A fehér oroszlánok igen ritkák az egész világon, az állatkert legújabb információi szerint nincsenek is vadonélő társaik, állatkertben alig több mint 200 egyed él összesen, hazánkban pedig négy példány található, de most már hatan vannak.
- Ők szelídek maradnak, nem fognak a gondozójuknak esni – válaszolt Tóth Tibor a látogatók érdeklődő kérdésére. A kicsik öthetesen kerültek az abonyi állatkertbe, egy észak-olaszországi állatkertből. Születésükkor nagy esők voltak abban a térségben, emellett anyjuk el is akarta rejteni a világ elől őket, így folyamatosan a szájában hurcolta a két kölyköt. Ennek az lett a vége, hogy kikopott és a sártól összecsomósodott a szőrük. Elég rossz állapotban voltak, az olasz állatkert pedig nem merte bevállalni a felnevelésüket, hiszen attól tartottak, hogy elpusztulnak ezek a nagyértékű állatok.
- Tehát magunkhoz vettük a két kölyköt, és ahogy látszik, kikupáltuk őket. Van gyakorlatunk a beteg –nemcsak- kölyökállatok felnevelésében, közel 20 beteg állat távozott már más állatkertbe tőlünk gyógyultan, egészségesen. Ebből kilenc kisoroszlán nőtt fel nálunk és költözött más európai állatkertbe – mondta az állatkert vezetője.

Hogy mitől fehér Nala és Mombasa?
Attól, hogy hiányzik belőlük egy recesszív gén, ami ahhoz szükséges, hogy sárga színű oroszlánok legyenek. Ugyanott élnek, ugyanúgy néznek ki, mint sárga társaik, csak a gén hiánya miatt lesznek fehér színűek. Ha esetleg később szerelmi légyottra kerülne sor a két oroszlán között, akkor várhatóan mind a ketten fehérek lesznek, de attól sem kell aggódni, hogy testvérek: az oroszlánoknál nem számít a vérségi rokonság, egészséges kölykök fognak születni frigyükből.

A kisoroszlánok hétköznapjai ugyanúgy telnek, mint egy kisbabánál: esznek és alszanak. Naponta négyszer kapnak 3-3 dl tejet és emellett fél kg húst. A hasuk pár héttel ezelőtt akkora volt, hogy szó szerint majdnem súrolta a földet. A kölykök az állatkert gyöngyszemei, a bundájuk pedig… egyenesen mennyei.

Nálunk ők kapták meg a hónap cuki kisállata címet!

 

 

De mi történik a kisoroszlánok árnyékában? Születtek mások is?
Igen, születtek! Róluk sem szabad elfeledkezni. Kicsi kecskék és kicsi juhok is vannak az abonyi állatkertben! Őket is meg kell látogatni, hogy boldogan induljon az ő életük is:) Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget