Ma 2021. 1. 23, szombat, Zelma napja van.

Környezettudatosság a közoktatásban - Oktatási intézmények a környezettudatosságért

2014.05.29 13:13. - Kovács Janka

A Szolnokon megvalósult  Tedd észre! mintaprojekten keresztül, a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola épületeinek fenntartható energetikai felújításával olyan környezettudatos mintákat tudunk bemutatni, amelyek a most felnövő generációra vannak erőteljesen pozitív hatással.


-PR cikk-
 
A jelenlegi gazdasági és fogyasztási szokások globálisan nem fenntarthatók, a természeti erőforrások kimerülőben vannak, és a hulladék mennyisége rohamosan nő. Olyan előremutató gondolatokat és megvalósíthatósági javaslatokat szeretnénk bemutatni, amelyek mindenki számára elérhetőek, gazdaságosak, és hosszútávon kedvező hatással vannak a környezetünkre. A Tedd észre! projekt egyik célja, hogy megismertesse a szolnoki diákokkal, családokkal és döntéshozókkal, hogy miként tudnak tudatosan, környezetbarát módon, a fenntarthatóságot szem előtt tartva élni.
 
A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés manapság a divatos témák közé tartozik, és épp ezért szerettük volna a gyakorlatban és sokrétűen bemutatni ezt a területet. Mindezt olyan módon tesszük, hogy Szolnok és térségének diákjai már a középiskola évei alatt megismerjék és megtapasztalják a környezetbarát életmód pozitív hozadékait, és az iskolában megszerzett tudást átültessék az otthoni gyakorlatba is. 
Az edukáció mellett, a projekt további célja, hogy az oktatási intézmény épületeinek komplex környezetbarát átalakításával, az energiamegtakarítás mellett, megvalósítsa az alábbiakat:
 
Hulladéktermelés minimalizálása, szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, zöld iroda program elindítása. Az intézkedések a hulladék kibocsátás 20%-os csökkenését eredményezhetik. 
 
Vizes blokkok víztakarékos felújítása és esővízgyűjtő kialakítása, valamint szürkevíz hasznosító rendszer kiépítése, amellyel a vízfelhasználás több mint 20%-kal csökkenthető.
 
Villamos rendszerek korszerűsítésével az áramfogyasztás 20%-ot meghaladó mértékben csökken, évente 12 100 kWh megújuló energia kerül felhasználásra.
 
Kerékpártároló kialakításával és kerékpárok beszerzésével ösztönözni akarjuk a szolnokiak környezettudatos, alternatív közlekedési módokra, mint például a kerékpár használat. Ezért két épületben 45-45 férőhelyes kerékpártároló került kialakításra. 
 
Nem csak az épületek víz és energia megtakarításban, a hulladékgazdálkodásban és a környezetbarát közlekedésben szeretnénk eredményesek lenni, illetve  a felnövekvő generációra pozitívan hatni, hanem  mindezek mellett el szeretnénk érni, hogy más intézmények is elhivatottságot és kedvet érezzenek egy hasonló projekt megvalósítására. 
Fontosnak tartjuk megismertetni Szolnok és térsége intézményvezetőivel, döntéshozóival is, hogy milyen lehetőségek vannak az energiagazdálkodásra, a zöld környezet és a fenntarthatóság kialakítására. A  Tedd észre! mintaprojekten keresztül, megismerkedhetnek az ilyen jellegű beruházások és fejlesztések alapvető elemeivel és a megvalósítás egyes részleteivel. Szeretnénk teljes körű információt nyújtani, hogy más intézmények vagy szervezetek is bátran bele merjenek vágni egy hasonló jellegű fejlesztés megvalósításába.
A Tedd észre! weboldalán a teljes fenntartási időszak végéig elérhető marad az összes információ mindenki számára. 
 
A TEDD ÉSZRE! a Szolnoki Műszaki Szakközépiskola komplex környezetbarát átalakítása mintaprojektje, amelyhez az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 120 844 366 forint volt és a felújítás közel fél év alatt, 2013. december 17. – 2014. április 08. között valósult meg. 
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget