Ma 2020. 6. 2, kedd, Anita, Kármen napja van.

Szelektálj és használd újra!

2014.06.02 09:32. - Kovács Janka

Szolnok városában 1996-ban vezették be a szelektív szemétgyűjtést. A különböző szeméttípusok szétválasztása ugyan segít mérsékelni az évente egyre növekvő szemét problémáját, de egyénileg is mindent meg kell tennünk azért, hogy kevesebb szemetet termeljünk! Trendek, ötletek, gazdaságos és környezettudatos lehetőségek következnek! 


Először: Válogasd ki!

Az egyre csak termelődő szemét rengeteg problémát okoz. Évente a Magyarországon termelt szemét mennyiségéből három Gellért-hegynyi kupac lenne építhető. A tudatos hulladékkezelés az egyik megoldás a problémára, amelynek három fundamentuma van: szelektálás, komposztálás és újrahasznosítás.

A hulladékgyűjtő szigetek rendszerint négy hulladékfrakcióból állnak, és papír, műanyag, valamint  üveg gyűjtésére alkalmasak. A szelektív hulladékgyűjtésben és hulladékgazdálkodásban, bár a lehetőség adott, a lakosság nagyobb része nem aktív.


Másodszor: Ne termelj szemetet!

A másik megoldást egyértelműen a hulladék megelőzés, az újrahasználat és az újrahasznosítás elősegítése jelenti. Évente fejenként 450-480 kg hulladékot termelünk, ami rengeteg. Ennek 30%-a szerves anyag, konyhai maradék, kerti zöldhulladék, ami komposztálható.

Minimalizáljuk a hulladékot, amit tudatos életmóddal könnyedén szokásunkká tehetünk, lássuk az ehhez vezető 10 lépést:

1.    Készítsünk listát és vegyünk magunkhoz vászontáskát, kosarat a bevásárláshoz!
2.    A szemetet gondosan lapítsuk laposra, legyen szó papírról, vagy műanyagról és gyűjtsük szelektíven!
3.    Komposztáljunk! Ez  nem csupán kertes házakban működőképes, hanem társasházak udvarain, lakótelepek, lakóparkok közterületein is fel lehet állítani kulturált komposztáló kereteket.
4.    Mielőtt újat vásárolnánk, javíttassuk meg! Mielőtt kidobnánk használjuk fel új célra, akár átalakítással,.
5.    Ami egyszer érték volt számunkra, lehet ma más számára lenne az, ezért cseréljük el, adjuk tovább az általunk már nem használt tárgyainkat, ruháinkat!
6.    Vásároljunk piacon, támogassuk a helyi kereskedelmet! Mivel nincs szállítás, költséges és sokrétű csomagolásra sincs szükség, amellyel szintén hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez.
7.    Keressük az újrahasznosított termékeket! Ne, csak az anyagban, hanem a funkciójában megújult termékeket! Válasszunk többfunkciós bútorokat, ruhadarabokat!
8.    Vásároljunk visszaválthatót!
9.    Fűnyírás, fúrás, faragás? Semmi szükség anyagi beruházásra, kölcsönözzünk!
10.  Tegyünk meg mindent, hogy ne árasszon el minket a zöldhulladék!

 

És végül: Használd újra!

DIY, vagyis "do-it-yourself", a csináld magad felszólítás elképesztően népszerű lett a világ fiataljai között, akik már látják a világunk fenntarthatatlan működését, sőt megoldást is találtak: újra és újra felhasználnak, hasznosítanak, és ezzel teremtenek, de nem szemetet, hanem újabb és újabb divatos használati- és ruházati cikkeket.

Fiatal tervezők készítenek biciklibelsőből nyakláncot, vagy épp PET palackból ülőalkalmatosságot, esetleg tejesdobozból pénztárcát! Kreatív emberek, ügyes kezek praktikus használati tárgyakat készítenek hulladékból, újrahasznosítható anyagokból, minden alkalommal bebizonyítva, hogy a kidobásra szánt matéria használható.

A 2014. június 17-21. között szórakozást kínáló Tiszavirág Fesztiválon - a „Levelek a Tiszáról” kampány részeként – társrendezvényként a Zöldövezet Fesztivál is megrendezésre kerül. Célja, hogy különböző programokon keresztül megismertesse a fenntartható vásárlási szokásokat, a tudatos és környezetbarát fogyasztási módokat, valamint a térségben található helyi értékek megóvásának és támogatásának lehetőségeit.

Mindenki kedvére válogathat a környezettudatos cselekvésre ösztönző programok között, kikapcsolódás közben értékes ismeretekre tehet szert, és próbára teheti a fantáziáját.

Keresd sátrainkat a Tiszavirág Fesztiválon!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget