Ma 2020. 5. 30, szombat, Zsanett, Janka napja van.

Könyvhét - Esterházy Péter: olvasni felelősség

2014.06.12 14:50. - Kovács Janka

Az olvasás felelősségéről is beszélt az ünnepi könyvhét debreceni megnyitóján csütörtökön Esterházy Péter Kossuth-díjas író, akit nagy tapssal köszöntöttek a debreceni könyvutcában.

Hirdetés

    "Olvasni felelősség, alig kisebb, mint írni" - mondta az író hozzátéve, hogy "...a felelősség nem tolható el, nem megúszható".
    "Aki például irodalmat politikai elfogultsággal olvas, az ostoba. Olvasó, tilos ostobának lenned" - fogalmazott Esterházy Péter, megjegyezve: meglehet, hogy a társadalom megosztott, de a könyvespolcaink nem.
    Esterházy Péter arról is beszélt, hogy "a giccs úgy viszonylik a széphez, mint farizeus a hívőhöz". Ma - tette hozzá -, Dunát, Tiszát, Hortobágy folyót lehet rekeszteni farizeussal. A kérkedő (vagyis farizeus) és a dolgos ember szembeállításával összefüggésben kifejtette: "a kérkedés jöhet nagyképűségből, hatalomvágyból, újgazdag tahóságból, de van egy szomorú oldala is, jöhet félelemből és bizonytalanságból is, kompenzálásból".
    Több most az egy főre jutó farizeus az ideálisnál, leggyakoribbak a kereszténységgel meg a hazafisággal kérkedők - jegyezte meg.
    Ne felejtsük el - figyelmeztette hallgatóságát Esterházy Péter -, "a kétharmad, mely sokakat aggódással, másokat örömmel tölt el, a kétharmad az irodalomban nem számít. Semmit se számít. Ott csak az egy számít, egy szép szó, fülolaj, egy vers, egy könyv. Ismétlem: nem rizsa, munka".
    Esterházy Péter beszéde végén megemlékezett azokról az irodalmi kiválóságokról - ahogy mondta, sok jó debreceni emberről, Szabó Magdáról, Tar Sándorról, Borbély Szilárdról, Fülöp Lászlóról, Görömbei Andrásról -, aki azóta haltak meg, hogy 15 évvel ezelőtt megnyitotta az akkor debreceni könyvhetet. 
    A 85. debreceni ünnepi könyvhéten 15 kiadó, könyvkereskedés kínálja könyveit a Csapó utca sétáló övezetében kialakított könyvutcában. A hétfőig tartó könyvhéten több más debreceni helyszínen - egyebek között a Méliusz könyvtárban, a Kölcsey központban, a zsidó negyedben - irodalmi, zenei programokkal várják az érdeklődőket.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget