Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Ne bántsuk a tiszavirágot! A rendőrség is ellenőriz

2014.06.12 11:25. - Kovács Janka

A tiszavirág éltű tiszavirágokat ne bántsuk: aki megöli, megzavarja őket, azok természetkárosítást követnek el és magas bírságot is kiszabnak rájuk.


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a Tiszai Vízirendészet ellenőrzéseket tart a tiszavirágok védelmére. Tilos a védett kérészek elpusztítása, illetve az élő és az elhullott kérészek gyűjtése is. Azok, akik motorcsónakkal közéjük hajtanak, horgászat céljából fogják be őket, vagy felássa a telepüket, jelentős mennyiségű egyedet összegyűjt, de eltulajdonítása esetén, akár lopás bűncselekmény elkövetése miatt is felelősségre vonható. 

 
Szintén büntetőeljárás megindítását indukálja, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, és ezáltal megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
 
Ezen cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya illetékességi területén adatgyűjtést és tájékoztatást végez a Tisza-folyón állandóan tartózkodó személyek között (komposok, kikötősök, hajósok) arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzásának időpontja.
 
A rendőrkapitányság beosztottjai az illetékességi területükön tevékenykedő természetvédelmi egyesületekkel, a Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel, halászati őrökkel és a polgárőrség vízi tagozatával közös ellenőrzéseket hajtanak végre a nyári időszakban.
 
Mindannyiunk érdeke, hogy ez a hazánkban is ritka állatfaj fennmaradhasson, és a következő nemzedékek is gyönyörködhessenek a „Tiszavirágzásban”!

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget