Ma 2020. 5. 30, szombat, Zsanett, Janka napja van.

Korszerűsítik a körös-völgyi vízgazdálkodás fontos létesítményeit

2014.06.26 13:04. - Kovács Janka

Folynak a Hortobágy-Berettyó Árvízkapu felújítási munkái. A kapunak köszönhető, hogy a Hortobágy-Berettyótól távol tarthatók a Hármas-Körösnek a főcsatornához képest hevesebb áradási ütemű árhullámai. Amennyiben a Hármas-Körös vízállása a főcsatorna megengedett vízszintje fölé emelkedik, az Árvízkapu bezárásával rekesztik ki az árvizet a csatornából. A kaput legutóbb az elmúlt év tavaszán kellett lezárni, mivel a Hármas-Körös áradása túlzott árvízi veszélyt eredményezett volna a Hortobágy-Berettyó menti védett értékekre: lakosságra, ingó és ingatlan vagyonra, mezőgazdasági területekre vonatkozóan.

Hirdetés

Várhatóan novemberre befejeződik az Árvízkapu teljes körű felújítása. Árvízvédelmi feladatát a kapu az építkezés alatt is folyamatosan ellátja. A tervezés során ugyanis kiemelt figyelmet fordítottak az építkezés alatt esetlegesen bekövetkező árvíz kockázatainak csökkentésére – mondta Markó István a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője.

Az Új Széchenyi Terv keretében kezdődött meg az ország egyik legjelentősebb vízgazdálkodási létesítmény együttese - a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer - kulcsfontosságú építményeinek rekonstrukciója. 2015 közepére a Komplex Tisza-tó Projekt részeként újulnak meg a vízgazdálkodási rendszer KÖVIZIG kezelésében lévő létesítményei.

A Hortobágy-Berettyó Árvízkapu, a Szarvas-Kákai szivattyútelep, valamint az öntözőrendszer K- 1 főcsatornájának rekonstrukciója az Új Széchenyi Terv Komplex Tisza-tó Projekt (KEOP-2.2.1/2F/09-2011-0001), Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságot érintő III. számú részprojektjének keretében, 591.505 eFt forintból valósul meg.

A munkálatok egyik jelentős mérföldköve a Hortobágy-Berettyó Árvízkapu felújítása.

A Tisza-Körösvölgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer szerepe nélkülözhetetlen a Körös-völgy vízpótlásában, és az Alföld öntözési vízigényének kielégítésében. A Tisza-tó és a kapcsolódó vízgazdálkodási létesítmények óriási szerepet töltenek be a vízhiányos időszakok kiegyenlítésében, a mezőgazdasági termelés biztonságának megőrzésében. A Körösök természetes vízkészlete ráadásul a nyári kisvizes időszakban nem teszi lehetővé a mezőgazdaság vízigényének kielégítését. A Körös-völgy vízpótlását a Tiszalöki- és Kiskörei-vízlépcső révén a Keleti- és a Nagykunsági főcsatornán keresztülvezetett Tisza-víz biztosítja.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Komplex Tisza-tó Projekt megvalósítása céljából létrejött konzorcium vezetője, partnerei a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság megállapodásuk keretében. A kivitelezési munkákat a Békés-Drén Kft. végzi. Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget