Ma 2019. 2. 17, , Donát napja van.

Árvízvédelmi vonal épül a Hármas-Kőrös jobb partján

2014.07.01 07:38. - Kovács Janka

Jó ütemben, és a tervek szerint épül a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság legnagyobb költségű árvízvédelmi projektjének kivitelezése a Hármas-Körös jobb partján. 


Az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatással, 3,3 milliárd forintból megvalósuló,  árvízvédelmi fővédvonal-fejlesztési beruházás során a folyó jobb partján, Szelevény térségében (8,3 kilométeres hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 folyóméteren) összesen mintegy 10 850 folyóméteren a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építették át a fővédvonalat. 
Ezzel megszüntették a töltés keresztmetszetbeli és szerkezeti hiányosságait, valamint megújulnak az érintett töltésszakaszt keresztező műtárgyak is. 
A projekt eredményeként a Hármas-Körös torkolatától egészen Kunszentmártonig teljes lesz a védelmi biztonság, valamint megszűnik a védvonal magassági hiányossága a Mesterszállás és Mezőtúr közötti töltésszakaszon. 
A kivitelező Kötiviép’B Kft. összesen mintegy félmillió köbméternyi földet mozgatott meg, 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot épített ki, és az új gáttestekben szivárgó rendszert is kialakított.
Szelevény térségében két szakaszon zajlottak a töltésépítési munkák, egyrészt az agyagpaplan átgyúrása, a föld visszatöltése réteges tömörítéssel. Másrészt megépült egy 250 méteres magasparti szakasz a Polgármesteri Hivatal mögött, amely sétányként használható.
 
A mesterszállási, a Tóközei és a Tőkefoki szivattyútelep elkészült, a Harangzugi szivattyútelep építése 85 százalékos készültségű.
A töltéskoronát Szelevénytől a Tőkefoki, valamint az öcsödi híd irányából a Harangzugi szivattyútelepekig aszfalttal burkolják, amely turisztikai célokat is szolgálhat.
Mint emlékezetes, 2006 tavaszán a Tiszán és a Hármas-Körösön minden idők legnagyobb árhulláma vonult le, amely a térségben 3000 ember életét és otthonát fenyegette, és Csépa, Tiszasas és Szelevény kitelepítésének elrendelését indokolta. 
A lakók egy része azonban ott maradt és a vízügyi szakemberek szakmai irányításával közreműködött a sikeres védekezésben.  
A lakosság széleskörű tájékoztatása érdekében a vízügyi igazgatóság honlapja (www.kotivizig.hu), folyamatosan frissülő információkkal szolgál.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget