Ma 2019. 5. 24, péntek, Eszter napja van.

Árvízvédelmi vonal épül a Hármas-Kőrös jobb partján

2014.07.01 07:38. - Kovács Janka

Jó ütemben, és a tervek szerint épül a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság legnagyobb költségű árvízvédelmi projektjének kivitelezése a Hármas-Körös jobb partján. 


Az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatással, 3,3 milliárd forintból megvalósuló,  árvízvédelmi fővédvonal-fejlesztési beruházás során a folyó jobb partján, Szelevény térségében (8,3 kilométeres hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 folyóméteren) összesen mintegy 10 850 folyóméteren a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építették át a fővédvonalat. 
Ezzel megszüntették a töltés keresztmetszetbeli és szerkezeti hiányosságait, valamint megújulnak az érintett töltésszakaszt keresztező műtárgyak is. 
A projekt eredményeként a Hármas-Körös torkolatától egészen Kunszentmártonig teljes lesz a védelmi biztonság, valamint megszűnik a védvonal magassági hiányossága a Mesterszállás és Mezőtúr közötti töltésszakaszon. 
A kivitelező Kötiviép’B Kft. összesen mintegy félmillió köbméternyi földet mozgatott meg, 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot épített ki, és az új gáttestekben szivárgó rendszert is kialakított.
Szelevény térségében két szakaszon zajlottak a töltésépítési munkák, egyrészt az agyagpaplan átgyúrása, a föld visszatöltése réteges tömörítéssel. Másrészt megépült egy 250 méteres magasparti szakasz a Polgármesteri Hivatal mögött, amely sétányként használható.
 
A mesterszállási, a Tóközei és a Tőkefoki szivattyútelep elkészült, a Harangzugi szivattyútelep építése 85 százalékos készültségű.
A töltéskoronát Szelevénytől a Tőkefoki, valamint az öcsödi híd irányából a Harangzugi szivattyútelepekig aszfalttal burkolják, amely turisztikai célokat is szolgálhat.
Mint emlékezetes, 2006 tavaszán a Tiszán és a Hármas-Körösön minden idők legnagyobb árhulláma vonult le, amely a térségben 3000 ember életét és otthonát fenyegette, és Csépa, Tiszasas és Szelevény kitelepítésének elrendelését indokolta. 
A lakók egy része azonban ott maradt és a vízügyi szakemberek szakmai irányításával közreműködött a sikeres védekezésben.  
A lakosság széleskörű tájékoztatása érdekében a vízügyi igazgatóság honlapja (www.kotivizig.hu), folyamatosan frissülő információkkal szolgál.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.15.
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget