Ma 2020. 9. 28, hétfő, Vencel napja van.

Megújult az Alcsi-Holt-Tisza

2014.07.01 07:36. - Kovács Janka

Támogatásból sikerült megújítani a szolnoki Holt-Tiszát, de elkészült a már véleményezhető kódexe is. A város kedvenc helye immáron szebb és jobb.


A szeretett Holt-Tiszánk rekultivációja, azaz megújítása befejeződött. Holtágunk nemcsak szebb környezettel büszkélkedhet, de jobb vízminőséggel is. A 14 kilométer hosszú, átlagosan 105 méter széles, legfeljebb 4,5 millió köbméter víz befogadására képes Alcsi-Holt-Tisza a Tisza szabályozásával, mederátvágással jött létre 1857-ben. Megközelítően 150 hektár vízfelület elsődleges funkciója a belvíz befogadása, tárolása, az öntözés biztosítása, a horgászat, üdülési és sport célok kielégítése, továbbá polgári védelmi célú vízbázisként és tűzoltóvíz-tározóként is szolgál.
A kivitelezést 2013 nyarán a VÍZÉP-KÖR Kft. cserje- és nádirtással kezdte. A partbiztosítási munkákat az északi és a nyugati partszakaszon úszó ponton segítségével a vízről végezték, ezért kellett a vízszintet mintegy 80 centiméterrel csökkenteni.  A fejlesztés során 5000 tonna követ építettek be.
A beruházás kiterjedt a tiszai vízbevezetés és vízoldali zsilip, valamint a mentett oldali zsilip és ellennyomó medence felújítására, az Alcsi fedett csatorna bélelésére, az Alcsi szivattyútelep és a rávezető csatorna felújítására. Megtörtént a műtárgyak iszaptalanítása, valamint a Kengyeli-főcsatorna gépi kotrása. A Kertváros nyugati bejáratánál elkészült az a korlát is, amelyet a fejlesztésről tavaly ősszel tartott lakossági fórumon résztvevők igényként fogalmaztak meg.
A holtág nyugati végétől körülbelül ezer méterre, az evezőspálya végén, a Szajol felé eső oldalon 175 méter hosszú szakaszon a partrész biztonságának megőrzéséhez laposabb parti rézsűt alakítottak ki kőmegtámasztás helyett. A munkálatok járulékos hasznaként nő a vízfelület szélessége, ezzel együtt a holtág tározókapacitása is.
Egyelőre 500 méteres szakaszon tudták a partbiztosítást és a partrendezést megoldani, de a holtág rehabilitációja nem fejeződött be, mindez az első lépcsőnek tekinthető. A vízügyi szakemberek bíznak abban, hogy a kotrási munkálatokra ebben az uniós ciklusban sikeresen tudnak pályázni.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget