Ma 2021. 1. 19, kedd, Sára napja van.

Megújult az Alcsi-Holt-Tisza

2014.07.01 07:36. - Kovács Janka

Támogatásból sikerült megújítani a szolnoki Holt-Tiszát, de elkészült a már véleményezhető kódexe is. A város kedvenc helye immáron szebb és jobb.


A szeretett Holt-Tiszánk rekultivációja, azaz megújítása befejeződött. Holtágunk nemcsak szebb környezettel büszkélkedhet, de jobb vízminőséggel is. A 14 kilométer hosszú, átlagosan 105 méter széles, legfeljebb 4,5 millió köbméter víz befogadására képes Alcsi-Holt-Tisza a Tisza szabályozásával, mederátvágással jött létre 1857-ben. Megközelítően 150 hektár vízfelület elsődleges funkciója a belvíz befogadása, tárolása, az öntözés biztosítása, a horgászat, üdülési és sport célok kielégítése, továbbá polgári védelmi célú vízbázisként és tűzoltóvíz-tározóként is szolgál.
A kivitelezést 2013 nyarán a VÍZÉP-KÖR Kft. cserje- és nádirtással kezdte. A partbiztosítási munkákat az északi és a nyugati partszakaszon úszó ponton segítségével a vízről végezték, ezért kellett a vízszintet mintegy 80 centiméterrel csökkenteni.  A fejlesztés során 5000 tonna követ építettek be.
A beruházás kiterjedt a tiszai vízbevezetés és vízoldali zsilip, valamint a mentett oldali zsilip és ellennyomó medence felújítására, az Alcsi fedett csatorna bélelésére, az Alcsi szivattyútelep és a rávezető csatorna felújítására. Megtörtént a műtárgyak iszaptalanítása, valamint a Kengyeli-főcsatorna gépi kotrása. A Kertváros nyugati bejáratánál elkészült az a korlát is, amelyet a fejlesztésről tavaly ősszel tartott lakossági fórumon résztvevők igényként fogalmaztak meg.
A holtág nyugati végétől körülbelül ezer méterre, az evezőspálya végén, a Szajol felé eső oldalon 175 méter hosszú szakaszon a partrész biztonságának megőrzéséhez laposabb parti rézsűt alakítottak ki kőmegtámasztás helyett. A munkálatok járulékos hasznaként nő a vízfelület szélessége, ezzel együtt a holtág tározókapacitása is.
Egyelőre 500 méteres szakaszon tudták a partbiztosítást és a partrendezést megoldani, de a holtág rehabilitációja nem fejeződött be, mindez az első lépcsőnek tekinthető. A vízügyi szakemberek bíznak abban, hogy a kotrási munkálatokra ebben az uniós ciklusban sikeresen tudnak pályázni.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.13 (2. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget