Ma 2019. 1. 17, csütörtök, Antal napja van.

Több százmillió forintért kelt el árverésen a világ legkönnyebb anyagának egy darabja

2014.07.02 09:40. - Kovács Janka

Tízmillió jüant, vagyis 367 millió forintot adott egy licitáló a világ legkönnyebb anyagának egy darabjáért egy keddi kínai aukción - közölte a Baidu keresőoldal hírportálja.


    Az árverésen a beszámoló szerint hatalmas érdeklődés mutatkozott a világ legkönnyebb szilárd állapotú anyagának számító grafén aerogél iránt, amelyet 2012-ben fejlesztettek ki és tavaly mutattak be a kelet-kínai Csöcsiang Egyetem kutatói. 
    A fekete színű, külsejében grafitra hasonlító anyag hétszer könnyebb a levegőnél, egyetlen köbcentiméternyi kocka belőle mindössze 0,16 milligramm tömegű, és csak az üregeit kitöltő levegő miatt nem emelkedik a magasba. A grafén aerogél súlyát jól szemlélteti, hogy azt könnyedén megtartja akár egyetlen fű- vagy gabonaszál, egy aprócska virág is. Amilyen könnyű azonban, olyan nagy teherbírású is: egy grammos darabkája egy két és fél kilós tégla megtartására is képes. 
    A grafén aerogél hajlékony, és rendkívüli nedvszívó tulajdonságokkal is rendelkezik: eredeti formájának alig tizedére való összepréselése után sértetlenül visszanyeri alakját, saját súlyának pedig 900-szorosát képes magába szívni olajból. Az anyagot többek közt a jövő elektronikai berendezéseiben, harcászati eszközökben, közlekedési eszközök tervezésénél használhatják majd fel. 
    A keddi árverést a Csöcsiang tartománybeli Hangcsou városának felfedezéseiből tartották, a befolyt összegekből a további tudományos kutatást finanszírozzák.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget