Ma 2020. 7. 12, , Izabella napja van.

Fanfárok kíséretében bővül a makettpark

2014.07.14 10:07. - Kovács Janka

Az YBL-emlékév alkalmából a Magyarország épített örökségét bemutató szarvasi Mini Magyarország makettpark július 18-án újabb illusztris épülettel, a Békés megyei szabadkígyósi Wenckheim-kastély makettjével gazdagodik. Az ünnepélyes átadót a Szolnoki Szimfonikus Zenekar fanfárjai kísérik.  Az emlékév kapcsán a szolnokon sikeresen debütált vándor Ybl-kiállítás Szarvasra érkezik, mely három napon keresztül lesz megtekinthető az Arborétum épületében. A kiállítást megnyitja és a makettet átadja Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. A július 18-19i hétvégén a Mini Magyarország területén felállított Kultúra.hu pódium programok között közönségtalálkozók, családi és gyerekprogramok is szerepelnek.

Hirdetés

forrás: kultura.hu

A Kutúra.hu pódium program keretében továbbá az NKA könnyűzenei programjáról, a Cseh Tamás programról egyeztethetnek a szakma képviselői, majd a Kulturális Alap tájékoztató előadása következik. Ezt követően délután 15 órakor az Ybl-makettet avatja fel Doncsev András, aki az Ybl-kiállítást is megnyitja. A történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason, az ország legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban található makettpark a 2014. július 18-án ünnepélyes keretek között felavatandó makettel kíván tisztelegni hazánk neves építésze és a Wenckheim család öröksége előtt. Célunk, hogy hazánk egyetlen interaktív makettparkjában 2014 júliusától a tervező, Ybl Miklós és a Wenckheim család történetét, örökségét egyaránt megismerhessék a Mini Magyarország makettpark gyermek és felnőtt látogatói. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Ybl-emlékév alkalmából felavatandó makett a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark legújabb eleme, amely tovább gazdagítja a hazánk emblematikus épületeit és járműveit egyedülálló környezetben bemutató szabadtéri kiállítást.

Az Ybl Miklós kulturális öröksége előtt 15:30 órás kezdettel Az Építő Művész című irodalmi összeállítással tisztelegnek a szervezők. A darab a 200 éve született Ybl Miklós életéről és munkásságáról szól, korabeli dokumentumok, irodalmi részletek, valamint képek, zenék felhasználásával. Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek.

A Szarvasi Vizi Színház júniustól augusztusig nyújt színes színházi programokat, többek között bemutatják A dzsungel könyve musicalt és az Énekes madár című tréfás székely szerelmi népi játékot. A programokon belül a Kultúra.hu július 18-án és 19-én kínál érdekes beszélgetéseket: Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója a Szarvasi Vizi Színházban július 18-án debütáló Csodaszarvas előadásról számol be, Kádár Edit, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar marketingvezetője pedig a Szolnoki Szimfonikus Zenekar nyári koncertsorozatáról, a Parti – Túráról. Utóbbi kapcsán szó lesz a 2012-ben hagyományteremtő kezdeményezésként elindított Parti-Túráról, a Szolnoki Szimfonikus Nyár elnevezésű fesztiválról, mely kezdettől fogva óriási közönségsikert arat. A nyáresti koncertek magas nézőszáma kétségkívül arról árulkodik, hogy a színvonalas komolyzenei hangversenyek napjainkban is tömegeket tudnak megmozgatni.  A koncertsorozat augusztus 2-án indul és a grandiózus, sokakat vonzó Regionális Katonazenekari Fesztivállal 29-én int búcsút a nyárnak. A nézők öt estén át élvezhetik a nyáresti muzsika örömeit, és kétségkívül rendkívül gazdag palettáról válogathatnak, hiszen a filmzene, az opera és Ravel Boleroja között helyet kapnak a könnyedebb műfajok is, természetesen szimfonikus zenekari hangzásban. A programsorozatban olyan neves művészek vendégeskednek, mint Palya Bea, St. Martin és a karmester Izaki Maszahiro.

 

A kulturális beszélgetéseket és a kiállítás megnyitót szombaton családi nap követi a Kultúra.hu sátrában, egész nap a Felelős Szülők Iskolája és a Kultúra.hu közös gyermekprogramjaira hozhatják el a szülők gyermekeiket. A Móra-olvasósarok mellett Kisvakonddal fotózkodhatnak az apróbbak, miközben a Piatnik játéksarkában különleges kirakókat, ügyességi játékokat próbálhatnak ki. A családi programok között 11 órától Bukovinszky Bélával, a Mini Magyarország vezetőjével beszélget a Kultúra.hu szerkesztősége, 11:30-tól pedig a Cervinus Teátrum színészei adnak ízelítőt a gyermekirodalom remekeiből és a  Holle anyó című mesejátékból Dósa Zsuzsa és Belinszki Zoltán író  közreműködésével.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget