Ma 2020. 9. 29, kedd, Mihály napja van.

MSZP-tisztújítás - Tóbiás: csak egy erős baloldal teheti erőssé Magyarországot

2014.07.21 09:05. - Kovács Janka

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) és az ország megerősítésére tett ígéretet Tóbiás József, a szocialisták új elnöke a megválasztását követő beszédében, hangsúlyozva, szabadságra, szolidaritásra és a szegénység visszaszorítására van szükség. A pártelnöki posztért egyetlen jelöltként induló politikus 263 szavazatot, a küldöttek 92 százalékának támogatását kapta meg a szombati rendkívüli tisztújító kongresszuson Budapesten.


    Tóbiás József a SYMA-csarnokban tartott rendezvény sajtónyilvános részén felszólalva hangsúlyozta, már ellenzékben azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék az országot.
    Az MSZP példamutatásával a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás értékeit kívánja képviselni - fejtette ki, hozzátéve: egy erős baloldali párt és nem egy "szivárványkoalíció" létrehozására kapott mandátumot. A szélkakas politikája ugyanis csak rombol - mondta az új pártelnök, aki hirtelen kanyarok és "ötletparádé" nélküli pártvezetést ígért.
    Közölte, céljuk egy erős Magyarország megteremtése, mindig is ez volt, a jövőben is ezért kívánnak tenni.
    Tóbiás József kijelentette, hogy jelen pillanatban a legfontosabb politikai céljuk az elmúlt négy évben jószerével megszűnt jog- és létbiztonság megteremtése, az egyenlőségen alapuló tömegdemokrácia.
    Olyan Magyarországot építenek - mondta -, ahol minden ember azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik. Hozzátette: "a Fidesz uralma után" újdonságként fog hatni a jogegyenlőség megteremtése.
    Tóbiás József szerint nincs jogbiztonság létbiztonság nélkül, mindenkinek joga van a szociális biztonsághoz. Azért akarják az egyenlőséget, mert erős Magyarországot akarnak - fejtette ki.
    A politikus a megfogalmazott célok érdekében új társadalmi szerződés létrehozását ajánlotta Magyarország polgárainak. Elmondása alapján ez a szerződés az egyenlőség eszményéből fakad, része a szabadság, a hazafiság, valamint a szolidaritás, és így szolgálhatja az ország felemelkedését, a szegénység visszaszorítását. Hozzátette: a szerződés tartalmának részleteit a következő két évben az állampolgárok maguk formálhatják.
    Az MSZP új vezetője beszédében hivatkozott Ferenc pápára, aki szerinte - hasonlóan a szocialista párthoz - bátran és nyíltan küzd a szegénység, a szolidaritás hiánya, a megkülönböztetés ellen.
    Az ellenzéki politikus beszédében kitért a Fideszre is, amely szerinte csak saját magát szeretné erősnek tudni, míg az országot gyengének kívánja, mert "azt könnyű uralni".
    Tóbiás József beszélt arról is, hogy nyugodtan, méltósággal kívánnak politizálni, és vissza kívánják adni választóiknak a "patrióta hitet". Ez azt jelenti, hogy "helyünk van a nemzetben" - mondta, majd kiemelte: "nem dohánytrafikokra aggatott cégérektől lesz nemzeti az ország, hanem a közös országépítő munkánk nyomán leszünk büszke, európai nép". Tóbiás József hangsúlyozta továbbá, hogy az erős Magyarországért az egyenlőség eszményéből kiinduló tömegdemokráciát kell építeniük. "Ez a mi munkánk; és nem is kevés" - zárta beszédét József Attila sorait idézve.
    A kongresszuson bejelentették azt is, hogy 266 szavazattal, csaknem 94 százalékos többséggel elnökhelyettessé választották Gőgös Zoltán agrárpolitikust, valamint 267 szavazattal, 93,68 százalékos aránnyal Botka Lászlót választották az országos választmány elnökévé.
    Az országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnökévé a kongresszus Legény Zsoltot választotta Molnár László ellenében. A testületet eddig Steiner Pál vezette. Az országos etikai és egyeztető bizottság elnökének Bárándy Gergelyt választották újra, kihívója Steiner Pál volt.
    Tóbiás József beszéde kezdetén megkérte a résztvevőket, hogy énekeljék el a Himnuszt.
    Az új elnök beszéde után a küldöttek zárt ülésen folytatták a kongresszust, ahol megválasztják a három alelnököt, az országos elnökség tagjait.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget