Ma 2020. 8. 7, péntek, Ibolya napja van.

A jászok az I. világháborúban címmel nyílik kiállítás Jászberényben

2014.07.24 13:20. - Kovács Janka

Kimegyek a doberdói harctérre - A jászok az I. világháborúban címmel nyílik emlékkiállítás csütörtökön a jászberényi Jász Múzeumban.

Hirdetés

    A fényképeket, személyes tárgyakat felvonultató tárlat tiszteleg a háborúban részt vett több ezer jászsági katona hősiessége előtt, és bemutatja a hátország, az otthon maradottak életét, akik derekasan kivették részüket a katonák anyagi támogatásából is. A kiállításon megjelenítik a Jászságban felállított I. világháborús hősi emlékműveket is - mondta el Hortiné Bathó Edit, a közgyűjtemény vezetője az MTI-nek.
    A témával foglalkozó helytörténeti kutató, Besenyi Vendel szavai szerint a Jászságból behívott férfiak jórészt a 29. honvéd gyalogezredben, a 68. császári és királyi gyalogezredben és a 13. jászkun huszárezredben szolgáltak. A 29. honvéd gyalogezred szinte végigjárta a háborús területeket, harcolt a szerb és az orosz fronton, Bukovinában, Csángóföldön, Szlavóniában, majd olasz földön fejezte be a harcokat.
    A háborúban a levéltári adatok alapján a 15 jász településről bevonultak közül 3 és fél ezren haltak meg, a legtöbben, több mint nyolcszázan jászberényiek voltak. A Jászságban Jászkiséren, Jászárokszálláson, Jászapátiban és Jászberényben működtek katonai kórházak, a helyi lakosság önzetlen támogatását élvezve.
    Besenyi Vendel elmondta, hogy a 15 jászsági település mindegyikén áll hősi emlékmű, ebből tizenhárom az elhunytak nevét is őrzi. A jászberényi és jászárokszállási emlékműnél is tervezik a háborús halottak névsorának feltüntetését.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget