Ma 2020. 8. 13, csütörtök, Ipoly napja van.

Szénhidrogén-kutatások kezdődnek Szolnok környékén

2014.09.08 15:41. - Kovács Janka

Szénhidrogén-kutatások kezdődnek Szolnok környékén


    Az Abonytól Törökszentmiklósig, illetve Szászberektől Rákóczifalváig terjedő kutatásnál alkalmazott 3D technológia a legmodernebb kutatási módszer, és minden tartós környezeti káros hatás nélkül használható - jelezték közleményükben.     
    A 3D szeizmikus méréseket a magyar tulajdonú Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. végzi majd több magyar alvállalkozóval közösen. Az Acoustic Kft. a mérések alatt Szolnokon egy bázist tart fenn, ezzel a tervek szerint naponta mintegy 90 embernek biztosítva munkát.
    A 3D területi szeizmikus mérések elve a mesterségesen keltett, kis energiájú rezgéshullámok mélyből, visszhangszerűen felszínre visszaverődő beérkezésein, és azok érzékelővel történő mérésén alapszik. Ez a technológia jelentősen átalakult az utóbbi 15 évben a számítástechnika és a vezeték nélküli közlés műszaki megoldásainak gyors fejlődése következtében. A mostani felméréshez Magyarországon eddig ilyen léptékben nem alkalmazott vezeték nélküli érzékelőket használnak majd. 
    Magyarországon a szeizmikus kutatásokat a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal felügyeli, és elsősorban a bányatörvény szabályozza. A vállalatok kötelesek minden technikai tervet bemutatni és a hatóságok jóváhagyását beszerezni.
    A bányatörvény rendelkezése szerint a bányakapitánysági engedélyek birtokában a vállalat levélben köteles értesíteni a mérés által érintett földtulajdonosokat a tervezett munkákról, a kutatások megkezdését megelőzően legalább 8 nappal. A méréseket geodéziai előkészítés előzi meg, így jelzik a későbbiekben telepítendő érzékelők és a vibrálási pontok pontos helyét. A mérések során esetlegesen keletkező taposási kárt a kutatás megrendelője köteles a bányatörvény alapján megtéríteni. 
    A kutatási időszak végén az O&GD Central Kft. geológusai a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal számára jelentést készítenek, amelyben bemutatják a terület geológiai adottságait, és megbecsülik a szénhidrogén-potenciált.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget