Ma 2018. 12. 17, hétfő, Lázár napja van.

Almaszezon: most igazán olcsó az alma

2014.10.16 14:09. - Kovács Janka

Az utóbbi hetekben lement az alma ára, a szolnoki piacon is ládaszámra árulják a termelők. Most vegyük és együk, mikor olcsó.


A kormány szerint, ha miden nap mindenki megeszik egy almát, már jobb helyzetben lennének az almatermelők, akik most nem tudnak külföldön eladni. A szolnoki piacon is alacsony az alma ára, az árusok átlagban 130 és 150 Ft között adják kilóját, de az áruházláncokban is igen olcsón juthatunk hozzá. Egy évvel ezelőtt még majdnem 70-100Ft-tal többe is került egy kiló alma, de most minden termelő levitte az árát, hogy vigyék a vásárlók.

Az idei termés a kedvező időjárási feltételek miatt különösen jó volt, a 700-800 ezer tonna helyett 900 ezer tonna alma termett, de nemcsak hazánkban, egész Európában kifejezetten kiemelkedőnek számított. Magyarországon hiába van 500 ezer tonna feldolgozására alkalmas feldolgozó-, valamint 250 ezer tonnás hűtőkapacitás, ahol az étkezési almát tárolják, félő, hogy nem lehet majd eladni az almát. A termés 70 százalékából általában „ipari alma" lesz, 30 százalék megy az üzletekbe. A magyar kormány támogatja az almatermelőket, Fazekas Sándor, az agrártárca bejelentette, hogy támogatják az almasűrítmény tárolását, míg EU-s forrásból pedig arra adnak pénzt, hogy a termelők ne szüreteljenek.

És ez a mi időnk: ilyenkor lehet kompótot készíteni, a hideg téli napokon pedig bármikor elővehetjük az édességet nassolnivalóként, de húsok mellé is falatozhatjuk. Csináljunk almás süteményeket, de olvasztott csokiba mártogatva is nassolhatjuk, esetleg sütve is fogyaszthatjuk. Számos módja van arra, hogy ezt az idénygyümölcsöt akkor fogyasszuk, mikor olcsó.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.12. 49.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget