Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Mire használhatjuk fel a lehullott faleveleket?

2014.10.16 13:53. - Kovács Janka

Az ősz csodálatos színeivel kápráztat el, ám akinek kertje van, annak a lehullott falevelekkel is megdolgozik: zöld zsákba teszi őket a kuka mellé. De lehetnek kreatív hasznosítási módjai is.

Hirdetés

Más módja is van annak, minthogy az összegereblyézett leveleket zsákba rakva a kuka mellett hagyjuk, hogy majd más elvigye őket. Az újrahasznosítás és kreativitás szelleme a 21. században folyamatosan nő és egyik indukálja a másikat, így néhány ötlettel szolgálunk most azoknak, akik a hidegre felkészülő természet termékeit szeretnék hasznosítani.

Akinek haszonállatai vannak otthon, azok valószínűleg már tudják, hogy a nyár és a tölgy levelei tökéletesen helyettesíthetik a szénaalmot. Egyes levelek nagyszerű eledelként szolgálnak a nyulaknak, a juhoknak és más állatoknak, de figyeljünk oda, hogy a megfelelő leveleket használjuk erre a célra. Az állatorvosunk segíthet kiválasztani a megfelelő leveleket az állataink számára.

Emellett a komposzthalomban is ideális helyet találunk a leveleknek, hiszen kiváló mulcsként funkcionálnak, de kerüljük a dió és vadgesztenye mérgező levelű növényt, azokkal csak kárt csinálnánk a kertünkben. Azt viszont ne hagyjuk, hogy sokáig leverjenek a füvön a levelek, hiszen kipusztul alattuk a fű.

Nagyon jó játékot is játszhatunk a gyerekeinkkel, ha az óriási levélkupacba csúzdázhatnak, vagy a még színes leveleket kipréseljük és gesztenyékkel együtt koszorút, esetleg falidíszt készítünk belőle.

Van, aki megeszi a leveleket: japánban csemegeként árulják a rántott juharfalevelet, amit először jól megtisztítanak, majd egy palacsintatésztára hasonlító anyagba keverik, aztán gyorsan kisütik. A mellékelt fotókon valóban elég gusztusosan néz ki, ám kissé szokatlan dolog ételt készíteni belőle.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget