Ma 2018. 9. 25, kedd, Eufrozina napja van.

Tisza-iroda alakult Szolnokon

2014.11.04 14:53. - Kovács Janka

Iroda alakult a Tisza-völgyi vízügyi szakmai együttműködés elősegítésére kedden Szolnokon, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon.


    Az iroda elsődleges feladata a Tisza-völgyi vízügyi szakmai együttműködés feltételeinek megvalósítása regionális és nemzetközi szinten. Emellett összehangolja és koordinálja a magyarországi és a határokon átnyúló vízgyűjtő-gazdálkodási terveket, segítséget nyújt a Duna-stratégia vízgazdálkodással foglalkozó területei által megfogalmazott célok teljesüléséhez.
    Kovács Sándor (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett: már négy éve tervezték az iroda megnyitását, mert a térségben a vízüggyel összefüggő problémák nagy részét a Tisza okozza. Joó István, a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos többek között arról beszélt, hogy a Tiszának mint a Duna legnagyobb mellékfolyójának erejét jelzi, hogy 13 éve 24 óra alatt hat métert emelkedett a vízszintje, és az akkori áradása 32 milliárd forintos kárt okozott. 
    Ivan Zavadsky, a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság (ICPDR) főtitkára elmondta: a Tisza-iroda ellátja majd a folyó által érintett öt ország - Ukrajna, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia - által létrehozott Tisza-csoport koordinációját és támogatását, tevékenységéhez pedig minden segítséget megkap a bizottságtól. 
    Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese a nemzetközi együttműködés és az összehangolt intézkedések fontosságát emelte ki, miután bebizonyosodott, hogy az aszályt és áradást előidézni egyaránt képes Tisza gondjai települési vagy megyei szinteken nem oldhatók meg. Ennek az együttműködésnek lehet "lelke" a Tisza-iroda - tette hozzá. 
    Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: a vízügyi szervezet valamennyi szakembere segíteni fogja az iroda munkáját, amelynek céljai között szerepel a Tisza Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács (TRVT) mind szakmai, mind tudományos szempontú támogatása, valamint a szolnoki központtal megalakult Tisza-völgyi Műhely, a Tisza-völgyért tenni akarók fórumának erősítése. 
    Az 1998-ban megalakult Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság első miniszteri találkozóján, 2004-ben a tiszai országok képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, amelyben megállapodtak a Tisza völgyére vonatkozó vízgyűjtő gazdálkodási terv elkészítésében, valamint a Tisza-csoport létrehozásában, amely összehangolja a Tisza integrált vízgyűjtő gazdálkodási tervével kapcsolatos összes tevékenységet. Időközben Magyarország felvállalta, biztosítja egy iroda működését.
    Az iroda létrehozásáról szóló megállapodást Joó István, Láng István, valamint Lovas Attila írta alá.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.09.19. 37.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget