Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Hegmanné Nemes Sára: a törvény véget vetett az állami vagyon elherdálásának

2014.11.05 09:25. - Kovács Janka

A nemzeti vagyonról szóló, kétharmados többséggel elfogadott törvény végett vetett a 2010-ig tartó, két évtizedes időszak rablóprivatizációjának, így annak is, hogy vagyonkezelésbe lehetett adni jelképes összegért 90 évre értékes állami ingatlanokat magánbefektetőnek - mondta Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár kedden a szolnoki Hozam Klubban, a térség üzletembereinek és vállalkozóinak tartott előadásában.


    A politikus kifejtette, hogy az ilyen ingatlanokat később nagyon nehéz visszaszerezni, jelenleg is sok per zajlik a hosszú távú vagyonkezelésbe adás vagy a rendkívül alacsony áron történt bérbeadás miatt.
    Példáként említette az úgynevezett Hubertus-pert, amely azért indult mert - ahogy fogalmazott - "a fél Dél-Balatont odaadták 99 évre minimális összegért egy osztrák-német befektetőnek, egy vadásztársaságnak".
    "Sajnos nem volt olyan ágazat, ahol ne lett volna kimutatható a felelőtlen és ésszerűtlen gazdálkodás" - mondta az államtitkár.
    Az állam nyakán csak azok a gazdasági társaságok maradtak, amelyek eleve központi támogatással működnek, jellemzően a közösségi közlekedési társaságok - emelte ki Hegmanné Nemes Sára.
    Ez utóbbi társasági körben azonban már történtek kedvező változások - mondta el. Példaként említette a MÁV-ot, amely 2010-ben több mint hatvan társasággal alkotott egy hatalmas holdingot, 36 ezer dolgozóval és 300 milliárd forintos, döntően működésre felvett hitel miatti adóssággal. Miközben létszámleépítés nem volt, "sikerült elérni, hogy ne három ember csavarjon be egy villanykörtét", a társaságok számát is tizenegyre csökkentették, és ennek a folyamatnak még nincs vége - ismertette a politikus.
    Hegmanné Nemes Sára szólt arról a kormányzati törekvésről is, hogy ingyen átadnak állami ingatlanokat az önkormányzatoknak, ha azok vállalják és garantálják a megfelelő, közcélú működtetést. Eddig több mint 50 milliárd forint értékű vagyont kaptak meg az önkormányzatok, így több vasutas létesítményt, sporttelepet, továbbá megkezdődött a volt helyőrségi klubok átadása - mondta el.
    Szolnok is ilyen módon kapta meg a MÁV Véső utcai sporttelepét a hozzá tartozó stranddal - jelezte. Hozzátette: a sportlétesítmény atlétikai pályáját 470 millió forintos állami támogatással újíthatják meg, míg a strand korszerűsítését a város vállalta magára.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget