Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Jól minősült élete első minősítő fesztiválján a Cuháré Néptáncegyüttes

2014.11.12 11:34. - Kovács Janka

A szolnoki Cuháré Néptáncegyüttes élete első minősítő fesztiválján "jól minősült" eredménnyel térhetett haza a budapesti Néptáncosok Országos Bemutató Színpada megmérettetésen.

Hirdetés

A Cuháré Néptáncegyüttes a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola 1997 óta működő együttese, melynek tagjai a művészeti iskola továbbképzős növendékei és már végzett, visszajáró táncosai. Az együttest jelenleg 12-14 pár alkotja, akik a Kárpát-medence valamennyi tánca megelevenedik a színpadi koreográfiájukban. Az együttes számos fesztiválon részt vesznek szerte az országban, a soron következő pedig a budapesti Néptáncosok Országos Bemutató Színpada rendezvény volt.
- Idén négy helyszínt (Debrecen, Budapest, Százhalombatta, Salgótarján) biztosít a Martin György Néptáncszövetség által két évente megrendezésre kerülő, hazai és a határon túli felnőtt magyar, illetve nemzetiségi amatőr néptáncegyütteseknek - mondta Taba Csaba, az együttes egykori vezetője.

A szolnoki Cuháré Néptáncegyüttes november 8-án lépett színpadra a budapesti Hagyományok Házában, ahol egy nagyjából félórás produkció keretében kellett bemutatniuk több tájegység tánc, zenei és viselet hagyományaiban való jártasságukat, vagy egy tájegység - több tánctípust tartalmazó – hagyományait, elmélyült ismerettel bemutatni be az együttes sokoldalú tánctudását, előadói képességét, változatos, igényes színpadi megjelenését. A pontszámok alapján négy kategóriába sorolják az együtteseket: "részt vett", "minősült együttes", jól minősült", és "kiválóan minősült együttes" címet lehet megszerezni. 
 
Taba Csaba, a Cuhári egykori vezetője nagyon büszke az együttes minősítésére: - 2007-2012-ig voltam néptáncpedagógusa a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolának és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskolának, s ennél fogva Benkéné Speck Julianna mellett művészeti vezetője a Tallinka Gyermek Néptáncegyüttesnek és a Cuháré Néptáncegyüttesnek. A szolnokon eltöltött öt évemnek s így a közös munkának sok hozománya van. A húsz évnyi hivatásos táncosi tapasztalataimat kamatoztatva, igyekeztem kitágítani szakmai szemléletüket és elmélyíteni tudásukat. Hangsúlyosan kiemeltem a hitelességre, az igényességre és az alázatra való törekvést, valamint a megélt mulatozások színpadi újraélésének jelentőségét.  A táncosok azóta egyesületet alapítottak, rendszeresen járják Erdélyt és több országos fórumon voltak társaim.
 
A nyertes koreográfia is az ő ötlete alapján született meg: - Bár két éve nem dolgozom velük napi szinten, a kapcsolat nem szakadt meg. Már az elválás évében megszületett a fejemben az a dramaturgiai ötlet, amely a minősítő műsoruk alapja lett. Ők nagyon nyitottak voltak az alkotás létrehozására, különösen azért, mert két olyan táncanyagra épült, amely nekem és azóta talán nekik is szívük csücskévé vált. A kifelezetten önerőre támaszkodó, nehéz anyagi körülmények között működő együttes támogatása tekintetében kiemelt köszönettel tartozunk a Dr. Apróné Gergály Ágnes által vezetett Cor-a Egészségügyi Zrt-nek. Mindenképp megemlíteném a csengő hangú Kacsó Hanga és a Gázsa zenekar színvonalas közreműködését és ezúton szeretnék még egyszer gratulálni és köszönetet mondani az együttes minden táncosának ! 
 
 
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget